Tech

A New York Times az internet nagyjainál panaszkodik

Világszerte még 5 napig be sem vezetik, a New York Times fizetésre kötelező rendszere darabokban hever.

Azoknak, akik továbbra is szeretnék ingyen élvezni a New York Times színvonalas írásait – és nem előfizetői a nyomtatott kiadásnak – elő kell fizetniük, (platformtól függően) 15-35 dollárt havonta. Amennyiben nem tesz így, havi 20 cikket olvashat el ingyen.

Legalábbis ez volt a New York Times elképzelése, amikor nekikezdett az előfizetői rendszer kiépíttetésének. Azóta kiderült, hogy néhány sornyi programnyelvvel a fizetésre felszólító (és minket az olvasásban akadályozó) ablak eltüntethető – akár véglegesen is. Sőt, azoknak, akik nem akartak belemászni bookmarkletekbe meg kiegészítőkbe, a Twitteren megjelent egy csatorna amely közvetlen linkeket osztott meg a Times cikkeihez.

Ezt pedig igazán nem lehetett hagyni – úgyhogy a Twittert kérték meg, intézkedjen arról, hogy az adott felhasználót töröljék. Válasz egyelőre még nem érkezett, ugyanakkor érdekes a Times azon hozzáállása, hogy a tényleg gyerekjáték nehézségű törésekre egyelőre annyit reagált, hogy módosításokat nem tervez a rendszerben, de figyelemmel kíséri az eseményeket. (Még jó.)

A Twitter mellett a Times felszólította a “nagy” keresőket (pontosabb leírás egyelőre nem született, úgyhogy akinek inge…), hogy felhasználónként napi 5 cikkhez adhat találatot az ott keresőknek. S míg a Google-nek például erre van már kialakított rendszere, az olyan kisebb (de még a nagyok közé számító) keresőknek, mint mondjuk a Blekko, nincs. Ezek után pedig persze az a kérdés, hogy egy ilyen kérést hogy tartatna be az egyre kisebb online renoméval bíró újság.

A havi 35 dollár – amennyiben megrögzött Times-rajongók vagyunk – valóban nem tűnik soknak, azonban kétszer annyi, mint a Wall Street Journal online kiadásának ára és négyszer annyi, mint az Economisté.

AJÁNLOTT LINKEK:

Korlátozná a keresőket a Times – angolul (TechCrunch)
A Twitternél panaszkodik a Times – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik