Tech

Átlátszó a New York Times fizetőfala

Néhány egyszerű trükkel továbbra is ingyen juthatunk hozzá a híres újság online tartalmaihoz.

Március 28-tól a New York Times online felületének olvasgatásáért havi 20 ingyenes cikk után – hacsak az ember nem előfizetője a nyomtatott kiadásnak – igenis fizetni kell. A Bloomberg jelentése szerint a fizetőfal felállítása az újságnak 40-50 millió dollárjába került – egy ekkora összegért az ember elvárná, hogy a rendszer bombabiztos legyen. Nos, nem az.

Tesztjelleggel Kanadában már elindították a fizetőfalat, és nagyon hamar kiderült, hogy a 21. cikkért sem kell fizetni, ha az ember nem most lát életében először számítógépet. Ugyanis a felugró ablak mögött – ez tájékoztatja az olvasót arról, hogy elérte a havi limitet és most már akkor fizessen – ott van az adott cikk teljes terjedelmében.

Magyarul az ember szemét az elolvasni kívánt tartalomtól egy kis javascript és css programnyelv tartja csak távol – ezeket pedig nagyon könnyű kiiktatni. A Firefoxra vagy Chrome-ra letölthető kiegészítők közül nem egy képes arra, hogy adott honlapon a programnyelv egy-egy darabkáját a felhasználó számára véglegesen eltüntesse – ebben az esetben a fizetőfalat.

De aki nem érezné magát ennyire tech-mágusnak, az nyugodtan töltse le David Hayes kanadai programozó bookmarkletét, a NYTCleant, amelyen keresztül nézve a New York Times továbbra is ingyenes marad.

A Timesnak tehát alig egy hete maradt arra, hogy a teljes bevezetés előtt valamit reagáljon a még hackerkedésnek sem számító ingyenélősködésre.

AJÁNLOTT LINKEK:

NYTClean bookmarklet
További részletek – angolul (Nieman Journalism Lab)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik