Tech

iPhone kontra Android – kinek a böngészője gyorsabb?

Egy iPhone 4 és egy Google Nexus S mérettetett meg.
45 ezer teszt nem tévedhet.

Az egyes operációs rendszerek legutóbbi frissítései (iOS 4.3 és Android 2.3) egyaránt kihangsúlyozták a böngészés sebességének javulását, a JavaScript motor erősödését és manapság – legalábbis a reklám szintjén – kötelező a leggyorsabb böngészővel rendelkezni.

Ehhez különböző, mesterségesen kialakított szintjelekhez igazítják a teljesítményt, azonban a valódi honlapok sokszínűségét nem lehet digitál-laborokban előállítani, sem mérhetően összehasonlítani. Éppen ezért egyedi a Blaze Software 45 ezer letöltésből álló tesztje, amely a Fortune 1000 listán szereplő cég 1000 honlapját töltötte le és átlagolta.

Az eredmények meglepőek: a Chrome nem csak gyorsabb, de átlagosan 52%-kal gyorsabb, mint az Apple Safari-ja. A letöltött honlapok 84%-át a Chrome gyorsabban töltötte le és még a mobilra nem optimalizált honlapoknál is hasonlóan meggyőző eredményt ért el.

Mindemellett az is kiderült, hogy az iOS 4.3 és az Android 2.3 böngészői a korábbi verzióknál – az állítottakkal szemben – nem lettek jelentősen gyorsabbak.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tesztek eredményei – angolul (Blaze)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik