Tech

Zajtalan proci-hűtés

A dél-koreai NoFen Computer a CeBIT-en mutatta be a vízkeringetéses technológiát leváltó hőelvezetési technológiáját.

Az asztali számítógépek használóinak évtizedes problémája a növekvő processzor-teljesítménnyel járó melegedéssel járó hagyományos, ventillátoros hűtési rendszerek egyre hangosabb háttérzaja.

Ezért a nagyobb teljesítményű gépeknél már évek óta használják a vízhűtéses technológiát, amely valóban csendesebb, mint az olcsó ventilátor, de a keringetőszivattyú motorja és a hűtőbordákhoz kapcsolt alacsony fordulatszámú ventilátornak is van valamennyi alapzaja. Mindemellett nem mondható olcsóbbnak sem.

A koreai NoFen (ami az angol No Fan, vagyis Ventillátor Nélkül kifejezésből veszi a nevét) ezért mikrocsövekből kialakított óriási hűtőbordákkal oldja meg a zaj és a porosodás elleni védelmet. A processzorhoz rögzített csövekben is folyadék van, amely a hő hatására külső segítség nélkül kezd keringeni a csövekben.

A rendszer egy 22 cm átmérőjű, 13 cm magas korongot alkot, amelyben a vékony csövek olyan nagy hűtési felületet biztosítanak, hogy a legfeljebb 100 Wattos hűtési teljesítményt igénylő processzorokhoz, akár az Intel i7 870-es vagy az AMD Phenom X4 945-ös processzorokkal is használható.

A rendszer hátránya a magasabb ára mellett, hogy a mérete miatt nem tehető bele minden házba és csak olyan alaplappal működik, amelyen a processzorfoglalattól kellő távolságra kerültek a bővítőkártyák.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – németül (PCMasters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik