Tech

Hova tovább, Watson?

Egy szellemi vetélkedőben a világ szeme láttára alázta meg az emberiséget - ezek után mit csinál egy szuperszámítógép?

Ugye senki nem hitte azt, hogy az IBM dollármilliókat nem kímélve öl bele munkát, kreativitást és nem kevés vasat egy projektbe egy három napos poén kedvéért? Ugye nem? Persze onnan is megközelíthetjük a kérdést, hogy mi másra jó egy olyan gép, amelyik másra nem jó, mint néhány kvíz kérdés megválaszolására.

Nos, már az a teljesítmény, hogy képes felfogni és értelmezni a kvíz kérdéseket hatalmas és teljesen egyedi dolog egy számítógéptől. Úgy tűnik, ezt az analitikai képességét az egészségügyben fogja tudni kamatoztatni. Legalábbis ebben állapodott meg az IBM és a Nuance Communication.

Forgalomba még vagy 18-24 hónapig egyáltalán nem látunk bevezetve semmit, azonban amikor megérkezik, akkor az IBM technológia (a nyelv felfogása, kérdésekre való válaszolás) és a Nuance Communication (beszédfelismerés) egyesítésével diagnosztikai feladatokat lenne képes ellátni.

Magyarul az ember bemegy a kórházba, elmondja a tüneteit, majd Dr. Watson terabyte-nyi adatmennyiséget átbóklászva pillanatok alatt megállapítja a betegséget és kezelést javasol. Rendben, nyilvánvalóan először nem bíznánk rá betegeket, de valami ilyesmire lenne végül képes.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik