Tech

Watson verhetetlen

A vetélekdő harmadik napján az IBM gépe némi megingás után magabiztosan verte embertársait.

A három napos megmérettetésen kiderült, hogy az IBM-nek valóban sikerült egy olyan gépet létrehoznia, amelyik az esetek többségében képes az emberi nyelvet értelmezni és reagálni rá. Az igazán elvont fogalmakkal ugyanúgy problémája van és ebből következően számos alkalommal hibázott, azonban ezzel is sokkal többet tud, mint bármelyik elődje.

Az is láthatóvá vált, hogy az emberek nem azért vesztettek, mert annyival kevesebbet tudtak volna, mint Watson – aki egyébként nem volt rákötve a netre, vagyis szintúgy fix mennyiségű tudásból táplálkozott -, hanem a reakcióidejük, ha millisecundumokkal is, de hosszabb volt, mint a gépé (nem meglepő módon). Watson ugyanis azonnal reagált, ha valamire tudni vélte a választ – és általában tudta.

A három napos játékban egyébként két érdekességről kell feltétlenül megemlékezni. Egyrészről, hogy Watson folyamatos lefagyásai okán a felvétel ideje kétszer olyan hosszú volt, mintha kizárólag emberek játszottak volna. A másik, hogy Watson a hazai pálya előnyét élvezte – a közönség gyakorlatilag kizárólag az IBM embereiből állt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Watson nyert, de mit jelent ez? – angolul (Gizmodo)
Hogy nyert Watson? – angolul (CrunchGear)
A szuperszámítógép legyőzte az emberiséget – angolul (Mashable)
Watson az emberiség leendő ura? – angolul (ZDNet)
Watson mindent visz; de az emberek is biztos jók még valamire – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik