Tech

Hogy bánj a li-ion akksiddal?

Gyakorlatilag már minden eszközünkben lítium ionos akkumulátor van - de hogyan kell velük bánni ahhoz, hogy sokáig szolgáljanak?

Akik már az előző (esetleg előző előtti) évtizedben rendelkeztek kütyükkel, azok hamar megtanulták, hogy a NiMH jelzésű újratölthető elemeket teljesen ki kell ütni újratöltés előtt, amennyiben az ember a lehető leghosszabb élettartamot szerette volna belőlük kihozni. S míg a mai napig kaphatóak ilyen elemek, a kütyük beépített akksijai már nagyrészt Li-ion felirattal bírnak, melyek már más játékszabályokkal működnek.

Eloszlatva minden kételyt és rossz beidegződést kijelentjük, hogy ezeket épp ellenkezőleg, lehetőleg nem szabad kiütni. Ha egyszer-kétszer előfordul, valószínűleg nem lesz nagy gond, azonban a folyamatos lemerítés nagyon hamar az akksi egészségére mehet.

Mindemellett furcsa, de ugyancsak igaz szabály, hogy a li-ionos akkumulátorokat nem szabad maximumtöltöttségen sem tartani. Ugyanis, ha az ember nem használja őket, könnyen veszíthetnek kapacitásukból.

Leginkább a hűvös, lehetőleg száraz helyeket szeretik, így ha a gépen kívül szeretnénk tárolni esetleg, merítsük le 40-50%-ra és úgy vegyük ki az eszközből hosszabb tárolásra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Rossz szokások – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik