Tech

Még több doménvégződés

A jó öreg .com minden eddiginél több konkurenciát kaphat az olyan, tervbe vett végződésekkel, mint a .love, .sport, .eco vagy .gay.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez a bővülés segíti és jobban kezelhetővé teszi az internetet, vagy további kuszaságot hoz létre a néha már így is túlságosan szövevényes online világban.

Másrészről adódik a kérdés, hogy például az olyan ellentmondásos témáknál, mint az abortusz, a melegjogok vagy a rasszizmus, ki szerzi meg a .abortion, .gay vagy .nazi végződéseket. Ez utóbbi kérdést egyébként egy kaliforniai illetőségű nonprofit cég oldja meg, amelynek nemzetközi igazgatótanácsa 2008-ban egyáltalán engedélyezte ezt a terjeszkedést.

Másrészről jelentkezni sem jelentkezhet bárki, hiszen egy-egy ilyen top level domén megszerzéséhez legalább 185 ezer dolláros (majdnem 40 millió forintos) tőkével kell bírni, hogy biztosítva legyen a komoly szándék. De nem elég egyszer összeszedni, mivel évente 25 ezer dolláros (cirka 5 millió forintos) a bérleti díj.

Az országokat jelölő (.hu, .de, stb.) végződéseket leszámítva 21 generikus végződés létezik, ilyen a .com vagy a .net, és az erről végső soron döntő szervezet eddig összesen kétszer növelte a számot, és akkor is nagyon kis mértékben, olyan akkor lényegesek tűnő végződésekkel, mint a .museum vagy a .mobi (a mobil eszközök részére).

Az, hogy a mostani bővülés – amely először 2012-ben jelentkezik élesben – mennyivel lesz sikeresebb, mint az eddigiek, még kérdéses. Az emberek ugyanis már hozzászoktak ahhoz, ami van, és a vállalatok/szervezetek sem kockáztatnának azzal, hogy új végződést kell hogy tanítsanak felhasználóiknak. Például mennyire terjedt el a .eu a .hu helyében? Erről van szó.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik