Tech

A közeljövő legmenőbb telefon-processzora

Bár egyelőre még az OMAP4 chipen futó gépek érkezését várjuk, a Texas Instruments bemutatta az OMAP5-öt.

A mobilkészülékek processzorai közül az OMAP-ot valószínűleg sokkal kevésbé ismerik, mint mondjuk a Snapdragont vagy a Tegra 2-t, és joggal. A telefon-procik összehasonlításából kiderül, hogy nincs egyetlen olyan tulajdonsága a már forgalomban lévő OMAP-oknak, amellyel kiemelkedne a többi közül, sőt, általánosságban kicsit gyengébbnek mondható.

Azonban a Texas Instruments a most nagyon jónak elfogadott 1GHz-es, kétmagos chipekről állítja, hogy roppant unalmasak. Mindezt annak fényében, hogy az OMAP 5-jei (melyekhez egyébként a készülékek legkorábban 2012-ben érkezhetnének) négy maggal bírnak és természetesen 2GHz-esek.

Mindez úgy lehetséges, hogy a négy magból kettő Cortex A15-ös, ami az ARM architektúra jelenleg leggyorsabb verziója, mintegy 50%-kal gyorsabb az általánosságban használt A9-eseknél. Ezek a magok vállalják be az igazán kemény munkát. A kevésbé durva és a háttérfeladatokat két Cortex-M4-es vállalja be, amely bár lassabb, sokkal kevesebb energiát is fogyaszt.

A processzor ezzel az összeállítással olyan erős lehet, hogy nemcsak hogy 3D-s lejátszást, de felvételt is lehetővé tenne, sőt, 2D-ből 3D-be alakítást 1080p minőségben. De az OMAP4-hez viszonyítva: 3-szor nagyobb teljesítmény és 60%-kal jobb energiafelhasználás.

AJÁNLOTT LINKEK:

Azt hittétek az 1GHz és a két mag jó? – angolul (MobileCrunch)
A TI bejelentette az OMAP5-öt – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik