Tech

Mi a különbség az okostelefonok processzorai között?

Nem mindegy, hogy Hummingbird, Snapdragon, OMAP vagy Tegra 2?
Igen is meg nem is.

S míg természetesen a legtöbbünknél, ha már eljutunk oda, hogy okostelefont vásároljunk, általában nem szempont az, hogy az adott készüléket melyik és milyen processzor hajtja, valóban jelentős eltérésekről van szó.

Tudni kell, hogy nem egyszerűen egy számról van szó, amit a gigahertz mértékegysége követ, amiből még a laikus is tudja, hogy ó, milyen gyors, hanem a grafikai teljesítménytől az akksi élettartamáig sokmindent befolyásol a lapka típusa.

Például a Hummingbird (magyarul kolibri) kiemelkedően jól tejesít, ha videózásról vagy játékokról van szó, míg a Snapdragon (magyarul tátika vagy oroszlánszáj virág) kisebb mérete a karcsúbb telefonok létezését szolgálja. Az Nvidia Tegra 2-ese nem marad el grafikai teljesítményben, de igazán kiemelkedőt az energiaigényeit látva teljesít, mivel mellette az akkumulátorok sokkal tovább bírják. Az OMAP jelenleg némileg el van maradva a többiektől, de az idei évben érkeznek a lapkacsalád legfrisebb tagjai, melyek nyilván szépíteni fognak az eredményeken.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az ARM chipek elmagyarázva: Hummingbird kontra Snapdragon kontra OMAP kontra Tegra 2 – angolul (Tested)
A mobil-chipek között vannak különbségek – angolul (lifehacker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik