Tech

Internetelérés internet nélkül?

Egyiptom a belföldi helyzet okán leállította az internetet, azonban a leleményes felhasználók megtalálták a hálóra visszavezető utat.
Kapcsolódó cikkek

A világgal való kapcsolattartásra az egyiptomiaknak gyakorlatilag három lehetősége maradt.

Egyrészről lehet olyan szerencséje, hogy internetszolgáltatója a Noor – ugyanis ez az egyetlen szolgáltató, amely nem tartozik a tilalom alá, mivel az egyiptomi értéktőzsde is ezt a szolgáltatót veszi igénybe és a kormányzat annak működését nem szerette volna akadályozni.

Azonban mivel csupán a piac 8%-át fedi le a Noor, más módszerek is felbukkantak. A primitívebb megoldás a vonalas telefonok alkalmazása: internetkapcsolattal bíró, országhatáron belüli vagy kívüli ismerősöket hívnak fel, hogy bediktálják az aktuális információkat.

Az előbbieket leszámítva az internetelérés legmodernebb formája jelenleg egyiptomban a jó öreg 56k modem. Világszerte számos szolgáltató állított fel ugyanis olyan telefonszámokat, melyeket hívva bárki az előzőelőtti évtizedben megszokott módon jut internethez.

Az egyiptomi lázongások megszervezéséhez jelentős mértékben hozzájárult a hálózati kommunikáció – ezért is lett leállítva az internet; de úgy tűnik egyetlen ország kevés az információáramlás megállításához.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (ComputerWorld)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik