A glasgow-i szakemberek olyan műanyagból készült frissességindikátor kidolgozását tűzték ki célul, amely közvetlenül az élelmiszer csomagolásába építve megváltoztatja annak színét, amint a benne lévő élelmiszernek lejár a fogyaszthatósági ideje, vagy egyszerűen elveszíti frissességét.
A termék célja kettős: egyrészről forradalmasítaná az élelmiszer-biztonságot; másrészről viszont csökkentené az ételpazarlást is.
Ráadásul ez utóbbi a fontosabb téma, mivel a becslések szerint Angliában évente cirka 40 ezer tonnányi soha fel nem bontott étel kerül a kukákba – csak azért, mert az emberek bizonytalanok azok szavatosságában.
A Strathclyde Egyetem kutatóinak tervei szerint az intelligens csomagolóanyag időben figyelmezteti majd a fogyasztókat, ha az élelmiszer elkezdi elveszíteni a frissességét, mert lejárt a szavatossági ideje, nem megfelelően volt mélyhűtve, vagy csak egyszerűen megsérült a csomagolása.
AJÁNLOTT LINKEK:
Sose aggódj az étel miatt – angolul (Gizmodo)