Tech

ARM chipre is beköltözik a Windows

A következő Windows az Intel és AMD chipeken kívül az ARM lapkán is jól fogja magát érezni.

Az eredetileg asztali gépekre szánt ARM architektúra specialitása, hogy relatíve egyszerű felépítése ideálissá tette az alacsony igényű alkalmazások futtatására. A szoftver-fejlődést az azóta is ismertebb x86-os architektúra szolgálta jobban, azonban mobil és kézi gépeknél az ARM nagyban tért vissza.

A mobil piacra azonban az ARM-et a Windows is szívesen követte volna, de rendszere nem arra lett kitalálva. Már önmagában a szándék okán megjelentek azok a pletykák, hogy a Windows 8 – vagy ahogy a redmondi cég majd hívja a következő Windows-t – már ARM-kompatibilis lesz. A napokban derült ki, hogy a pletykák nemcsak hogy igazak, de a Windows 7 megjelenése előtt megkezdődtek a munkálatok, hogy az utódot kompatibilissé tegyék.

Az ARM-en futó Windows képes lenne biztosítani a hardver-gyorsított böngészést, grafikákat és média lejátszást is. Ráadásul az USB és a nyomtatási képességek sem kellene, hogy nagyban különbözzenek az x86-os rokonoktól.

A Windows tehát a Google és az Apple példáját szánt szándékkal nem követi – mindkét cég ugyanis úgy gondolja, hogy a mobil eszközöknek egy külön, nekik szánt operációs rendszerre van szüksége. Olyannyira, hogy az ARM-re nem csak a Windows, de az Office is érkezik majd.

AJÁNLOTT LINKEK:

ARM Architektúra – magyarul (Wikipédia)
Windows 8 az ARM és x86-os architektúrákra – angolul (DownloadSquad)
Bizony jön a Windows az ARM-re – angolul (AllThingsDigital)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik