Tech

Terjed a videobeszélgetés

Köszönhetően az okostelefonok terjedésének, valamint olyan netes szolgáltatásoknak, mint a Skype, a Google Talk vagy az Apple iChat.

A Pew kutatási központja szerint az amerikai felnőttek 19 százaléka vett már részt videobeszélgetésen – vagy online, vagy mobiltelefonja segítségével. De persze továbbra is az internet erre a népszerűbb.

Bár a videobeszélgetés a személyes, közvetlen eszmecserét valóban megkönnyíti, használóitól több figyelmet igényel, mint a kommunikáció más formái. Videobeszélgetés közben nehéz bármi más tevékenységet végezni, a számítógép helyhez köti használóját, akinek külső megjelenésére is több gondot kell fordítania, mint a telefonos vagy netes kommunikáció többi formájánál.

A 18-29 éves amerikai internetezők 29 százaléka vett már részt videobeszélgetésben, míg az idősebb, 65 év fölöttieknek csak 15 százaléka. A lakóhely szerinti eloszlásban 27 százalékkal a városi internetezők vezetnek, utánuk 23 százalékkal állnak az elővárosiak, a vidéki internetezőknek pedig csak 12 százaléka használta már a videobeszélgetés funkciót. A nemek versenyében a férfiak vezetnek, 26 százalékuk próbálta már a lehetőséget, míg a nőknek 20 százaléka.

Nem meglepő módon a tehetősebb háztartásokban élő internetezők nagyobb arányban próbálták ki a videobeszélgetést, mint a kevesebb bevételből gazdálkodók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik