Tech

Tanárok vs Puskázók

Mert a high-tech puskázók ellen high-tech módszerekre van szüksége az oktatóknak is.

A Közép-floridai Egyetem vizsgaközpontja lehet az a hely, ahol a modern technológiát is használó puskázás elleni harc frontvonala húzódik.

A diákok által használt 228 számítógép be van süllyesztve az asztalokba, úgyhogy ha valaki megpróbálja lefényképezni a képernyőt – például egy tollba rejtett kamerával -, hogy segítsen egy később tesztet író barátjának, akkor azt könnyű észrevenni. Ha egy felügyelő kiszúr valami gyanúsat, digitális úton rögzíti a diák számítógépen végzett munkát, majd a vizsgázók feje fölött lévő kamerával ráközelít a képre, és azt is CD-re írja.

De az itthon sem ismeretlen módszerek ellen is fel vannak készülve. Például rágógumit tilos bevinni a vizsgára: a rágással ugyanis leplezhető, ha egy diák bluetooth-on keresztül telefonál egy segítőkész kollégának.

Ilyen szigor mellett nem csoda, hogy a puskázások száma elhanyagolható: a tavaszi szemeszter idején letett 64 ezer vizsga során mindössze 14 esetben fordult elő, hogy rosszat feltételeztek egy diákról.

De nem csak a vizsgák, hanem a beadandók sem úszhatók meg csalással. Virágzó üzletté vált a diákok dolgozatainak erre szakosodott szolgáltatók általi megvizsgálása annak érdekében, hogy kiderüljön, nem plágiumról van-e szó. Ezzel kapcsolatban a legnépszerűbb az interneten megtalálható Turnitin algoritmusok, melyeket folyamatosan korszerűsítik, hogy minél biztosabban találja meg a “ctrl+c ctrl+v”-re szakosodott hallgatókat.

A Turnitin szolgálatait jelenleg 9500 gimnázium és egyetem veszi igénybe. A diákok beadják írásbeli munkáikat ellenőrzésre, és azokat több milliárd archivált weboldallal és más diákok millióinak dolgozataival hasonlítják össze, mielőtt továbbítanák az oktatóknak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik