Tech

High-tech központ nyílt Magyarországon

Csütörtökön adták át Újpesten azt a létesítményt, ahol műholdas alkatrészektől a nano-műszerekig minden tesztelhető.

Az elektronikai ipar ma már Magyarországon is meghatározó: a GDP 5 százalékát adja, de az ország elsősorban a világpiaci ingadozásoknak kitett, kevés hozzáadott értéket teremtő összeszereléssel veszi ki részét az ágazatból.

Az újonnan létrejött El-Tech Center az elektronikai technológia és a high-tech egyéb területén a régióban egyedülálló kutató-fejlesztő bázis és technológiai tesztközpont, amely nemcsak megfelelő eszközöket biztosít, hanem inkubációs centrumként technológiai együttműködést kínál a beköltöző vállalkozások számára, valamint lehetővé teszi a piaci tapasztalatok megosztását.

Számítógépes tervező rendszerek, elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség és lézertechnológiai berendezések is rendelkezésre állnak, akárcsak a chip beültetési technológiával ellátott nagytisztaságú szoba. Az űrkörülményeket vákuumkamrával modellezik, a vibrációs laborral pedig az űrhajó fellövésekor, illetve a repülőgép által okozott igénybevétel szimulálható.

A központ 8-10 technológiai cégnek nyújthat otthont, és hozzávetőlegesen 300 magasan képzett munkaerőnek biztosít állást. Az épület a környezettudatos elveket is figyelembe veszi, megújuló energiával, 600 kilowattos geotermikus fűtő-hűtő rendszer alkalmazásával üzemel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik