Tech

Az internet kockázatai és mellékhatásai

A világháló veszélyeit mutatja be egy tanulmánykötet.

A Scolar Kiadó gondozásában megjelent könyv szerkesztője Talyigás Judit villamosmérnök, politológus a legkülönbözőbb szakmák képviselőinek szemszögéből válogatta össze a világháló elterjedésével fellépő problémákat és a társadalomra gyakorolt hatásait. A könyv tíz szerzője többek között a világháló adatvédelmi, internetfüggőségi és gyermekfejlődési kockázatait és azok megoldásait ismerteti az olvasókkal.

Szabó Endre Győző adatvédelmi szakértő például a személyes adatok kezeléséről, ezek jogos és jogtalan internetes használatáról ír. A szerző kitér az egyre népszerűbb közösségi portálokra, ezek felelőtlen használatára és az ebből eredő káros következményekre. Bemutatja azokat a bűnözőket, akik az interneten hagyott nyomok “bányászatára” szakosodnak, és a töredékekből összerakott személyes adatokból húznak hasznot.

A kötetben külön fejezet foglalkozik a jelszavakkal, Rácz Bencze biztonsági tanácsadó még a tudatos felhasználóknak is szolgálhat néhány praktikus tanáccsal. Véleménye szerint a különböző jelszavak és ezek gyakori cseréjei is elengedhetetlen a biztonságos nethasználathoz. A felkészült hackerek ugyanis nemcsak a felhasználókat és jelszavaikat, hanem a tévesen megadott belépési kódokat is figyelik, mert ezeknek a hibás jelszavaknak a segítségével gyakran a más rendszerben használt érvényes belépési kódokat is ki tudják következtetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik