Tech

Új akkumulátor napenergiából nyert áram tárolására

Egy német cég olyan rendszert fejlesztett ki, amely kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is képes hasznosítani a szélkerekek és napkollektorok által termelt energiát.

A környezetbarát energiaforrások nagy hátránya, hogy hatásfokuk az időjárás függvénye. Ha beborul az ég vagy lankad a szél, akkor a ezen megújuló energiaforrások teljesítménye nullára csökken. Máskor meg az a baj, hogy az általuk kedvező körülmények között termelt áramot nem tudják fogadni a kapacitásuk határán működő távvezetékek.

Ezt a hátrányt küszöböli ki a Dispatch Energy, amely a Fraunhofer Intézettel közösen modulokból álló high-tech akkumulátorrendszert fejlesztett ki. Olyan családiház-tulajdonosokat céloznak meg vele, akik a házuk tetején lévő fotovoltaikus berendezésből nyert áramot nem kívánják betáplálni a kommunális vagy állami energiahálózatba, hanem saját otthonukban akarják hasznosítani.

Az új rendszer “lelkét” lítium-ion-polimer cellák képezik. A belőlük összeállított telepek hatásfoka 95 százalék (tehát a napkollektorból nyert energiának mindössze 5 százaléka vész el tárolás során), és a gyártó húszévi működést garantál rájuk. A cég 2011 nyarán kezdi meg az új telepek sorozatgyártását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik