Tech

Egyre olcsóbb az SSD

Új laptop helyett egyre többen választják a meglévő szilárdtestmeghajtós (SSD) hardvergyorsítását, mert a mozgóalkatrész nélküli adattárolók egyre olcsóbbak.

Az SSD-meghajtókat, avagy a flashmemóriás adattárolókat elsőként az ultrakönnyű hordozható számítógépeknél, a netbookoknál kezdték használni. A hagyományos merevlemezekkel ellentétben az SSD-k ugyanis nem érzékenyek a rázkódásra, vibrációra, illetve a hirtelen mozgásokra, és nagyságrendekkel gyorsabb írási és olvasási sebességgel rendelkeznek.

Tömeges elterjedésüket eddig a magas árak, valamint az élettartammal kapcsolatos aggodalmak hátráltatták. A hordozható számítógépekben a rázkódás miatt a merevlemezek élettartama is jelentősen csökken, az utazás közben használt gépeknél pedig gyakori, hogy az adathordozó-korong mechanikai sérülése miatt kell merevlemezt cserélni.

A laptopoknál korábban csak a közvetlen hozzáférésű memória (RAM) bővítése jelentette az egyetlen gazdaságos teljesítménynövelési lehetőséget. De a technológia fejlődésével egyre több magyar hobbifelhasználó érdeklődik az SSD-k iránt.

A Kingston informatikai vállalat ezeket az előnyöket kihasználva, olyan egységcsomagot is árul, amellyel házilag lehet meghajtót cserélni. A régi merevlemezt pedig egy külső, USB-csatlakozós házba lehet tenni, amely akár biztonsági mentésekre is használható. Az amerikai cég szerint a gyártási költségek évi 50 százalékos csökkenésével a 128 gigabájtos meghajtó ára az év végére 150 dollár (30 ezer forint) körül alakul.

A szilárdtestmeghajtókkal ráadásul nincs szükség gyorsabb processzorokra, így a néhányéves számítógépek teljesítménye is gazdaságosan növelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik