Tech

A minőség a lényeg

A magyar fogyasztók 27 százaléka a legjobb minőségű terméket veszi meg akkor is, ha az drága.

A Tárki felmérésből kiderül, hogy a magyar fogyasztók a ruhanemű esetében keresik leginkább az olcsó árut, az emberek fele realista, és ha túl drága a termék, akkor inkább közepes minőségűt vesz. Minőségi ruházati termékeket, mégha azok drágák is, csak a megkérdezettek 15 százaléka vásárol.

A fogyasztók az elektronikai cikkek – televízió, videó, mosógép – esetében hajlandók leginkább többet fizetni a minőségért: 27 százalékuk minőség-, 19 százalékuk árérzékeny.

A Tárki a tavalyi felmérés eredményeit összehasonlította az 1999-es és a rendszerváltás előtti hasonló adatokkal. A rendszerváltás előtti állapothoz képest 1999-re a zöldség- és gyümölcsfogyasztás esetében két nagyobb mértékű változást emel ki: többen vásároltak zöldséget, gyümölcsöt – talán mert eltűnt a háztáji, és megnyíltak a bevásárlóközpontok -, illetve a minőségérzékenyek rovására megnőtt a realista, azaz az ár és minőség között egyensúlyt kereső fogyasztók aránya. Az elmúlt tíz évben ehhez képest annyi történt, hogy még elterjedtebbé vált a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

A cipő- és ruhavásárlásnál a rendszerváltás idején az életszínvonal esése miatt nagymértékben zuhant a minőségérzékenyek aránya, és megugrott az árérzékenyeké vagy a nemvásárlóké. Az utóbbi tíz évben azonban nagy változások nem történtek ebben a termékcsoportban sem, kismértékben csökkent a nem vásárlók és nőtt a realista fogyasztók aránya.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ár- és minőségérzékenység (Tárki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik