Tech

Google-rivális a felhasználóktól

A Blekko találati listáját nem az algoritmusok irányítják, hanem az oldal szerkesztői - témakörök és kulcsszavak alapján.
Kapcsolódó cikkek

Az oldal működése a Wikipedia elvein alapul, azaz különböző rangú felhasználói csoportok szerkeszthetik a találatokat. Ezzel az automatizált szűrőket becsapó, kéretlen és gyakran a keresési feltételekkel köszönő viszonyban sem álló találatok nem jelennek meg.

Az eredmények a Google keresőjéhez hasonló listában láthatók, de a szerkesztők arra törekednek, hogy megjelenő hivatkozások között manipulált vagy szponzorált oldalak ne jelenjenek meg.

A spammentes kereső fejlesztői szerint a találatok pontossága a felhasználók számának növekedésével lesz egyre pontosabb. A Blekko tartalomjegyzékében jelenleg 3 milliárd weboldal található, a világelső Google azonban egybilliónál, azaz ezermilliárd oldalnál is több hivatkozást ismer.

A Blekko – a Google-hoz hasonlóan – a működési költségeket a találatok mellett megjelenő reklámok bevételeiből kívánja fedezni. A fejlesztésre eddig mintegy 24 millió dollárt (4,65 milliárd forintot) fordítottak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Blekko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik