Tech

Színes e-olvasó

A Barnes & Noble megunta a monokróm e-tintát és színesre váltott. Az új Nook egy Android alapú házi könyvtár.

A 7 colos képernyőátmérőjű táblagép LG által gyártott LCD képernyőjén 1024×600 pixel fér el és olvasgatáshoz valóban jobban szeme áll, mint mondjuk egy iPad. A képernyőt laminálták egy külön réteggel, amellyel az erős fényben is olvashatónak kellene maradnia. De mivel nem e-tinta technológiáról van szó, a monokróm kijelzők a közvetlen napfényben való olvasásnál még mindig nyerők maradnak.

A fél kilos eszköz 8 gigabyte-nyi belső memóriával rendelkezik, de microSD kártyával bővíthető. Az internethez – amely nélkül használhatósága jelentősen csökken – egyelőre csak wifin keresztül tud csatlakozni, azonban ezt kikapcsolva tudja csak elérni a 8 órás működési időt az aksi.

A Nook különlegességét nem csak színvilága adja, hanem az a 2 millió könyv és több, mint 100 színes újság, amely eddig csak fekete-fehérben lett volna elérhető. Emellett – lévén valójában egy specializált android tabletről van szó – alkalmazások futtatására is képes, azonban nem az Android Markethez csatlakozik. A Nook ugyanis külön piacon fog élni, ahova a fejlesztőknek külön le kell adniuk anyagaikat, de valószínűleg csak egy maroknyi partner cég kap engedélyt erre.

A november második felében induló Nook várhatóan 250 dollárba fog fájni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nook Color: Barnes & Noble’s Full-Color Tablet With Apps, Mags and Books for $250 (Gizmodo)
Nook Color first hands-on! (updated: with video) (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik