Tudomány

E-book olvasók jönnek

Hamarosan megjelenik a Barnes&Noble és a Spring Design készüléke is.

A Nook, a Barnes&Noble könyváruház olvasója már előrendelhető Amerikában. A 317 grammos készülék 6 colos e-ink kijelzőt kapott, amely megfelel egy átlagos méretű könyvnek, illetve kiegészül egy apró, színes érintőkijelzővel, amellyel a vezérlést oldották meg. Hasonlóan az Amazon Kindle-hez, ebben a készülékben is van hely SIM-kártyának, így 3G hálózaton keresztül is lehet könyveket letölteni, de nem hiányzik a WiFi sem.. A 2 gigabájtos háttértár SDHC kártyával bővíthető, így akár 18 gigabájton is tárolhatóak az adatok. Természetesen a készülék képes zenéket is lejátszani, már amennyiben csatlakoztatunk hozzá egy fülhallgatót. Mindezért 260 dollárt kell leszurkolni, ami közel 50 ezer forint.

A Spring Design Alex nevű készüléke jóval drágább a Nook-nál, a majd 400 dolláros (közel 80 ezer forint) árért azonban jóval több is jár. A konkurenshez hasonlóan ez is kétkijelzős, az olvasófelület szintén 6 colos, azonban a színes érintőképernyő jóval nagyobb: 3,5 colon terpeszkedik. Tömegre valamivel kisebb, de nem sokkal, az Alex 311 grammot nyom.

A legnagyobb különbség azonban a szolgáltatásokban van: a színes kijelző mögött ugyanis a Google Android operációs rendszere dolgozik, így jóval több mindenre alkalmas, például internetezésre, már amennyiben van WiFi elérés a közelben – a 3G-s verzió csak később jelenik meg. A belső memória mindössze 256 megabájt, így jól jön a hozzácsomagolt 2 gigás microSD kártya. Könyveket letölteni jelenleg külső áruházakból lehet, illetve a kártyára másolt ePub, TXT, HTML vagy PDF formátumú kiadványokat lehet olvasgatni. A gyártó nyárra ígéri, hogy egy, a Borders könyváruházzal történt megállapodás értelmében dedikáltan az Alexre is lehet könyveket beszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik