Tech

Minden harmadik ember a neten

Egy ENSZ-tanulmány szerint az emberiség közel egyharmada fér hozzá a világhálóhoz.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) előrejelzése szerint idén a Föld mintegy hétmilliárd lakosából már kétmilliárd fölé emelkedik az internetcsatlakozással rendelkezők száma.

A tanulmányából kitűnik: a korábbiakhoz hasonlóan most is nagy eltérések mutatkoznak. Az internet-felhasználók 71 százaléka a fejlett országokból kerül ki, a fejlődők lakosságának mindössze ötöde csatlakozik a világhálóra.

Az ENSZ múlt héten ismertetett tanulmánya szerint a világ legszegényebbjeinek körében az internetnél fontosabb a mobiltelefon. Aminek többek között az is az oka, hogy főleg az alacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező országokban az internet továbbra is aránytalanul drága. Számszerűsítve: a világon jelenleg 5,3 milliárd mobil előfizetés van, melyből 3,8 milliárd a fejlődő világból származik. A telefonos penetráció annyira magas, hogy 100 lakosra vetítve 116 telefonszámmal lehet számolni.

Az infokommunikáció azonban nem csak személyes okokból kifolyólag fontos, hiszen a gazdasági fejlődés egyik hajtómotorja. Ezt manapság már kezdik tényként kezelni, ennek megfelelően Kínában például van olyan térség, ahol az átlagjövedelem csupán 0,3%-ért már lehet csatlakozni a világhálóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik