Tech

Itt a Windows Phone 7

Az új, telefonos operációs rendszer fókuszában az egyéniesítés áll.

A Microsoft saját bevallása szerint az új oprendszer specialitása abban rejlik, hogy az egyszerű perszonalizációval az adott felhasználó elé tudják mindazt tárni, amire neki személy szerint szüksége van. Innentől kezdve megvan a lehetősége arra, hogy akár órákat eltöltsön kedvenc telefonos tevékenységeivel, de – legalábbis a gyártó szerint – akár másodpercek alatt “bement” és “kijött” a telefonból, elintézve a sürgős tennivalókat.

Ez első olvasatra nagyon jól hangzik, ugyanakkor mintha pontosan ugyanezt tudná az összes többi okostelefon is. Telefonálni, sms-ezni, böngészni és okosabb vagy butább alkalmazásokat futtatni, nem?

Az alkalmazásokkal kapcsolatban pedig még az sem tisztázott, hogy pontosan mennyivel indulnának. Nyilatkozatuk szerint több lesz, mint amennyivel az iPad bírt az első napján – ez cirka 350-et jelent. Abban persze igazuk van, hogy nem az a lényeg, mennyiből lehet választani, hanem hogy mennyire van az embernek szüksége – de általában a nagyobb választék a szükségleteket is jobban ki tudja elégíteni.

A WinPho7 (ha valaki nem szeretné a teljes nevet kimondani) valóban újítás a Microsoft számára. Teljesen újragondolták eddigi operációs rendszerüket és úgynevezett “hub”-ok (központok) köré szervezték a kezelőfelületet.

A nagy konkurensek stratégiájával szemben, miszerint egy OS nagyjából egy telefonra kerül – aminek nyilván az iPhone a legékesebb példája, még akkor is, ha már a negyedik verziónál tartanak -, 30 országban 10 különböző telefonon szeretnének elindulni. Az indulás pontos dátuma változó és nagyrészt ismeretlen, az Egyesült Államok novemberre készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik