Tech

Botticelli és Leonardo ultranagy felbontásban

Amikor a művészet a technológiával találkozik.

A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi képtár hat remekműve; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat az interneten.

Négy hónapon át RHD- (Real High Definition) -felbontásban láthatók az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai.

Nem akármilyen művekre esett a választás:

  • Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85) című festményeire;
  • Leonardo da Vinci Angyali üdvözletére (1472-75);
  • Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelésére (1475);
  • Caravaggio Bacchusára (1597) és az Agnolo Bronzino festette Eleonora di Toledo portréjára (1545).

Ezek az alkotások mutatkoznak be úgy, ahogyan még soha senki nem láthatta őket: maximálisra lehet nagyítani a festményeket anélkül, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből.

RHD technika

A RHD technika századmilliméteres részletességgel enged betekintést a remekművek legapróbb titkaiba, amelyeket szabad szemmel nem veszünk észre, hiába megyünk a lehető legközelebb az alkotásokhoz.

A digitalizáció segítségével meg tudjuk számolni, hány virág díszíti a Botticelli festette tavaszi természetet, vagy azt, hány gyöngyszem rejlik Eleonora di Toledo hajában.

A modern technológia ebben az esetben nem borítja fel az eredeti alkotások szépségét. Ellenkezőleg, még inkább kiemeli a számítógépek nagyítása nélkül is tökéletest alkotó mesterek munkáját.

Nem ez az első hasonló művészeti-technológiai kaland Olaszországban: HD-felbontásban többek között már látható volt Leonardo Utolsó vacsorája és a padovai Scrovegni-kápolna festményei is. A használt technika nem csak a művészet csodálóinak ajándékoz egyedülálló látványt, értékes eszközként szolgál a művek restaurálói számára is.

AJÁNLOTT LINK:

RHD-ban az olasz reneszánsz és barokk festmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik