Kultúra

Világhírű kolumbiai festő kiállítása Budapesten

Első alkalommal nyílik kiállítás Magyarországon Fernando Botero műveiből.

Az 53 festményt és 5 bronzszobrot felvonultató tárlat csütörtöktől látogatható a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

“Egy olyan kortárs mester munkásságába nyerhetünk bepillantást, aki immár klasszikussá érett” – méltatta Fernando Boterót Baán László, a múzeum főigazgatója, akinek köszönetet is mondott, mert a Budapesten bemutatott anyagot a művész saját gyűjteményéből kölcsönözte.

A kiállításon a műveket nem kronologikus, hanem tematikus rendben helyezték el. A fő egységek felvonultatják Botero parafrázisait, az emberi gyarlósággal, bűnnel foglalkozó munkáit, a mindennapi életet: a bikaviadalt, a cirkuszt ábrázoló alkotásait, valamint portréit, csoportképeit.

A tárlat rendezőelve a játékosság – hangsúlyozta a Dragon Zoltán kurátor.

Botero maga a volumen, a tömeg festőjének tartja magát. “A XX. század festészetéből hiányzik a tömeg, engem azonban éppen ez vonz, a tájakban, csendéletekben is ezt keresem” – vallott ars poeticájáról.

Elmondása szerint elsősorban az élet szépségeit, színeit kívánja megörökíteni, nem tudta azonban megkerülni a Kolumbiában dúló erőszak, a drogháborúk vagy az amerikaiak által elkövetett iraki fogolykínzások témáját, ezért az utóbbi években száznál is több képet szentelt ezeknek.

A budapesti tárlat ezeket a témákat nem idézi fel, mert elsősorban Botero művészetének játékos, derűs oldalára kívánták helyezni a hangsúlyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik