Tech

Adatvédelem kontra információszabadság

Új egyensúlyt kell teremteni az adatvédelem és az információszabadság között, mivel az adatvédelem területe túlságosan hangsúlyossá vált.

Az információszabadság napja alkalmából “Adatvédelem kontra adatnyilvánosság – új egyensúly?” néven nemzetközi konferenciát tartottak kedden Budapesten, amelyen Jóri András adatvédelmi ombudsman is felszólalt.

Mint mondta, a magyar jogalkotó élen járt Európában, amikor megalkotta az első kombinált, adatvédelmet és adatnyilvánosságot együtt szabályozó törvényt és felügyeletére felállította az adatvédelmi biztos intézményét. Azonban a gyakorlatban megbomlott az összhang a két jogág között.

Az egyensúlyhiány egyrészt abban nyilvánul meg, hogy az ügyeknek csak az 5-10 százaléka tartozik az információszabadság körébe, azaz mérhetően kisebb az információszabadság iránti igény, mint az adatvédelem iránti. Az ombudsman szerint az új egyensúly lényege, hogy az adatvédelem mindenkor mint a magánszféra-védelem fontos, az információs társadalom körülményei között hatékony eszköze érvényesüljön, ám ne váljon öncéllá, és különösen ne akadályozza az adatnyilvánossághoz fűződő legitim érdekeket.

Európában is felmerült a túl erős adatvédelem kérdése. Emellett más országokban már megjelentek a valóban korszerű információs biztosi intézmények, amelyek képesek szankciókat is alkalmazni és mindkét jogterületen eljárnak. Folyik az európai adatvédelmi jog megújítása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik