Tech

Veszélyes USB

A számítógépes férgek negyede USB-flashmemóriáról érkezik.

A Panda Security szoftverbiztonsági vállalat éves jelentése szerint a számítógépekhez csatlakoztatott USB-eszközök tökéletes eszközei lehetnek a szoftveres támadásoknak, miután ezek a memóriával rendelkező kiegészítők is sebezhetők a kártékony programok által.

A jelenleg felbukkanó kémprogramok többségét flashmemórián keresztüli fertőzésre tervezték. A támadások hatékonyágát növeli, hogy az operációs rendszerek az USB-portokra csatlakoztatott eszközöket – automatikus felismerés után – többnyire a felhasználó beavatkozása nélkül indítják.

A digitális fényképezőgépek, mp3-lejátszók és a mobiltelefonok is tartalmaznak flashmemóriát, az ezeken megbúvó “kártevők” csak a megfelelő pillanatra várnak.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a támadások jelentős része továbbra is az elektronikus levelekkel érkezik, az USB-memóriák terjedésével azonban a fertőzésforrások új formájára is fel kell készülni.

A veszély komolyságát mutatja például a világ egyik legveszélyesebb vírusának tekintett Mariposa, amely az okostelefonok memóriáján keresztül is támadott. Eddig 13 millió számítógép-fertőzéssel rekorder a kártevők között.

A kártevő 2008 év vége óta magánszemélyek, vállalatok és nyilvános gépek millióit fertőzte meg. A hackerek elsősorban nagyvállalatokat és pénzintézeteket támadtak, hogy számlainformációkat és személyes adatokat szerezzenek meg, amelyeket később bűnözőknek adtak tovább.

Ajánlott videó