Tech

Minden ötödik Facebook-felhasználó adatai nyilvánosságra kerültek

Százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait gyűjtötte össze és tette föl a netre a Skull Security biztonságtechnikai cég egyik szakértője.

Minden ötödik Facebook-felhasználó adatai szerepelnek abban az adatbázisban, amelyet jelenleg is több ezren töltenek le fájlcserélő hálózatokon. A 2,8 gigabájtos fájlban kizárólag olyan adatok szerepelnek, amelyeket a gazdáik publikussá tettek. A biztonsági szakember – Ron Bowes -, aki összeállította, azt akarta megmutatni vele, mennyire nem törődnek sem a felhasználók, sem a Facebook üzemeltetői az adatbiztonsággal. Az adatbázis nyilvánosságra hozatala és letölthetősége komoly személyiségi jogi vitákat kavarhat.

A biztonságtechnikai szakértő azt nyilatkozta, hogy ahogy Facebook a felhasználói adataival bánik, egy név és egy URL birtokában még a legmagasabb szintű adatvédelmi beállítások mellett is nagyon sok mindent lehet kibányászni egy emberről. Ugyan van lehetőség a Facebookon úgy létezni, hogy a nyílt adatbázisból törli magát az ember, de így gyakorlatilag lehetetlen lesz őt megtalálni az újonnan csatlakozott ismerőseinek.

Bowes kutatása alapján kiderült az is, hogy gyakorlatilag semmit nem ér, ha egy felhasználó kikapcsolja a profilja kereshetőségét: ha csak egy olyan ismerőse van, aki ezt az opciót bekapcsolva hagyja, ő maga is láthatóvá válik a keresők előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik