Tech

Engedélyköteles blogolás?

Philadelphiában engedélyhez kötik a webnaplók vezetését.

A philadelphiai városi tanács döntése értelmében a város lakosai csak egy 300 dolláros – forintba átszímtva körülbelül 67 ezer forintos – engedély kiváltása után folytathatják blogjaikat, vagy kezdhetnek újabb internetes napló írásába.

A bloggerek jogtalannak érzik az engedélykötelességet, mivel minden bloggernek fizetnie kell, aki valaha bevételt – és nem profitot – szerzett a blogjában feltett írásaiból.

Az is mindegy, hogy a webnaplót hányan olvassák, az öt fő által olvasott folytatólagos interneten közzétett írások ugyanabba a kategóriába esnek, mint a közösségek által vezetett nagyobb volumenű már-már magazinos kivitelezésű webnaplók.

A város vezetői úgy gondolják, hogy egy reklámokkal zsúfolt honlap már önmagában óriási bevételt termel, a valóság azonban távol áll ettől. Egy kis oldal még a szerverköltségeket és hosting szolgáltatás árát sem termeli ki. Ugyan a városi tanács egyes tagjai új előterjesztésben segítenék a bloggereket – az első százezer dollár bevétel adómentes lenne – de ez sem menti meg őket az engedély kiváltásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik