Tech

Észak-Korea a Facebookon háborúzik

„Uriminzokkiri" azaz „mi magunk, a nemzet" néven hozott létre profilt Észak-Korea.

Észak-Korea regisztrált a Facebookon, és létrehozott egy profilt – a jelek szerint a kommunista ország a webkettőn folytatja propagandaháborúját Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen.

„Uriminzokkiri” azaz „mi magunk, a nemzet” néven hozott létre profilt Észak-Korea – jelentette a dél-koreai kommunikációs bizottság egyik hivatalnoka.

A profilt órákkal azt követően hozták létre, hogy Dél-Korea blokkolta északi szomszédja – szintén meghökkentő – Twitter-fiókját, melyet az ország alig egy hete hozott létre, a szabad világ nem kis megdöbbenésére.

Dél-Korea egyébként azért tiltotta le Észak-Korea Twitter-fiókját, mert mint mondják, országukban illegálisnak számító információk voltak megtalálhatók a hozzászólásokban.

Mindenesetre alig egy hét alatt a Twitteren 8500 követője lett a „mi nemzetünk” nevű profilnak, és több mint 30 tweet keletkezett, melyekben a kedves vezetőt, Kim Dzsong Ilt éltetik.

Észak-Korea júliusban YouTube-csatornát is létrehozott. A déliek ezt egyelőre nem tervezik blokkolni. Han Myun-ho, a dél-koreai kommunikációs bizottság elnöke szerint azonban a Facebook-profil is csak azért készült el, hogy Észak-Korea a közösségi oldalon folytathassa az ellenséges propagandát.

A déliek figyelik a Facebook-profilt, annak bizonyítására, hogy az üzenetek valóban Észak-Koreából érkeznek-e.

ÉSZAK-KOREA A WEBEN

Uriminzokkiri üzenőfalán eddig 50 üzenet jelent meg, melyben Dél-Koreát és az Egyesült Államokat kritizáló oldalakra mutató linkeket helyeztek el.

A YouTube csatornára eddig több mint száz videót töltöttek fel, köztük egy katonai felvételt, melyen látszik a dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése, melynek során 46 dél-koreai tengerész vesztette életét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Uriminzokkiri Facebook – a szerkesztés pillanatában már nem volt elérhető, Dél-Korea azonban nem erősítette meg még, hogy letiltotta volna a honlapot.

Uriminzokkiri Youtube csatorna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik