Tech

A Pentagon kétéltű repülőgépről álmodik

Tenger alatt cserkészné be áldozatát a Szuper Sólyom.

Olyan repülőgép kifejlesztésébe kezdett bele a Pentagonnak az amerikai DARPA – az amerikai hadsereg tudományos és műszaki kutatási részlege -, amely képes rá, hogy víz fölött alacsonyan szállva közelítse meg a célpontját, majd a felszín alá bukva tengeralattjáróként óvakodjon tovább és cserkéssze be végleg a kijelölt áldozatot, amely valószínűleg hajó vagy valamilyen parti létesítmény lesz.

A New Scientist folyóirat jelentése szerint a 2008-ban született elképzelés a tervjavaslatok elkészítésének stádiumába ért, és több külső fejlesztő is ismertette elképzeléseit. A DARPA egy éven belül elkezdheti a fejlesztési pénzek folyósítását.

A jármű kivitelezéséhez kihívást jelent, hogy hidrodinamika és az aerodinamika elveit kell ötvözni. Graham Hawkes tengeralattjáró-konstruktőr hiszi, hogy a korszerű könnyű szénszálas kompozit anyagokból olyan jármű építhető, amely elég erős és könnyű ahhoz, hogy víz fölött és víz alatt is “szállhasson”. Már tervezett is egy víz alá merülni képes, Szuper Sólyom névre keresztelt eszközt, amely rövid szárnyaival egyszersmind 300 méter magasan tud repülni. Hawkes szerint ha sugárhajtóművei és nagyobb szárnyai lennének, óránként 900 kilométeres sebességet érhetne el, és víz alatt is mintegy 18 kilométer/óra sebességgel haladhatna. Ilyen sebességeknél a víz és a levegő viselkedése azonos. Arra is van megoldása, hogy a víznél könnyebb szerkezet hogyan kerüljön a felszín alá. Elképzelése az, hogy a halászmadarakat kell utánoznia, leszegnie az orrát, és úgy vágódnia a vízbe.

Azonban a kétéltűvel több tervezési gond is van. Egyik ilyen például, hogy a sugárhajtóművek, amelyek üzemi hőmérséklete több száz Celsius-fok, valószínűleg felrobbannának a hirtelen hőmérsékletváltozástól, amikor a gép vízbe merül, a szelepes motorok pedig nem tudnának működni a víz alatt fejtörést okozó problémák tehát vannak bőségesen. Úgy tűnik, hogy a Pentagon álmának megvalósulására még egy darabig várni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik