3D
Tech

Csak lassan hódítja meg a lakásokat a 3D tévé

A 3D televíziós technológia lesz az idei német IFA szórakoztató elektronikai kiállítás és vásár fő témája.

A dpa tudósítása szerint az idén szeptember 3. és 8. között Berlinben megrendezendő IFA vásár “kedvcsináló” előzetesén, a hamburgi IFA Preview kiállításon a legnagyobb laptévé gyártó vállalatok mutatták be termékeiket ezen a héten.

Az Avatar sikerfilm által bevezetett új trend, a háromdimenziós technológia a szakértői előrejelzések szerint csak viszonylag lassú tempóban lesz képes meghódítani a lakásokat, mivel a technológia egyelőre speciális szemüvegek viselését feltételezi.

A tévékészülék gyártók nem csak a háromdimenziós képmegjelenítési technológia fejlesztésébe, de a kép- és hangminőség további javításába, valamint a készülékek formavilágának és kialakításának fejlesztésére is nagy összegeket fordítanak. A Sharp az idén januárban Las Vegasban rendezett szórakoztató elektronikai vásáron négy alapszínt alkalmazó “quattro” javított színmegjelenítési technológiát mutatott be.

Az eddig alkalmazott három alapszínnel, a piros, zöld és kék színekkel szinte lehetetlen volt visszaadni az arany és a sárga különböző árnyalatait. A Sharp által hozzáadott negyedik alapszín, a sárga ezt a hiányosságot hivatott pótolni. A quattro technológia emellett a pixelszám növelésével a képminőségen is javít.

A berlini IFA kiállításon bemutatásra kerülő tévékészülékek a LED-háttérmegvilágításnak köszönhetően is magasabb képminőséget nyújtanak elődjeiknél. A készülékekbe épített egyre több technológiai újítás ellenére is az új modellek sokkal vékonyabbak elődjeiknél. A Berlinben bemutatásra kerülő készülékek egyik legvékonyabbika minden bizonnyal a Samsung 9090 LED-tévé lesz a maga mindössze 7,98 milliméteres “vastagságával”.

A készülékgyártók legkésőbb a karácsonyi szezonra várják a 3D tévékészülékek keresletének a felfutását. A japán Toshiba például a negyedik negyedévben tévékészülék forgalmának már 20 százalékát várja a 3D modellektől.

A 3D azonban még huzamosabb ideig csak a tévékészülékek többletfunkciója marad, lehetővé téve bizonyos tartalmak 3 dimenziós megtekintését, de nem korlátozva a tévékészülék hagyományos használatát. Még a 3D műsorszórás általánosan elfogadott szabványa sem áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik