Tech

Trójai támadja a MacOSX-et

Letölthető képernyőkímélővel érkezik a hívatlan látogató, az OSX/OpinionSpy nevű trójai szoftver, amely a Macintosh felhasználókat veszi célba.

Régebben PremierOpinionnak hívták a kártevőt és Windowsos rendszereket fertőzött, azonban most az Apple gépeit vette célba a fejlesztője. Miután települt a gépre, a háttérben fut tovább, rendszergazdai jogosultságokkal, majd nyit egy hátsó ajtót a gépen. Ezután előre beállított szervereknek elküldi az adatokat, amelyeket a merevlemez átvizsgálásával, valamint a hálózati forgalom és az iChat, Firefox, Safari programok lehallgatásával szerzett meg.

A kémprogram számos, korábban megbízhatónak tartott oldalon keresztül is terjed, mint a MacUpdate, a Softpedia, vagy a VersionTracker. Ha azt látja a felhasználó, hogy „MishInc FLV To Mp3”, illetve „7art-screensaver” a program neve, akkor érdemes gyanakodni.

A trójai programmal azért kell nagyon vigyázni, mert a MacOSX-et futtató gépek 90%-án nincs vírusirtó, köszönhetően annak a legendának, hogy vírusos csak a Windows lehet, ami nem igaz. Az tény, hogy az Apple rendszerét még sosem érte komoly, átfogó támadás, köszönhetően annak, hogy az alapfelhasználó nem rendelkezik rendszergazdai jogosultságokkal, valamint annak, hogy továbbra is igen alacsony az elterjedtsége. A jövőben várható, hogy a vírusírók egyre többször próbálkoznak majd ezzel az operációs rendszerrel is.

Ajánlott linkek:

Vigyázat, Mac-es vírus-hullám közeleg! (Technet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik