Tech

Hasznosak a videojátékok

Azok, akik sokat játszanak, jobban képesek koncentrálni, jobban átlátják a teret és kevesebb rémálmuk van.

A napokban több tanulmány is megjelent arról, hogy a videojátékok milyen hatással vannak az játékos agyára. Számos pozitívumot tudtak felsorolni a kutatók.

A Rocherster-i Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy a játék hogyan hat a tanulási képességekre. Arra jutottak, hogy a sokat játszók jobban tudnak koncentrálni, könnyebben átlátják a helyzeteket és jobbak a kognitív funkcióik.

Az eredményeket egy, a játékok és a tanulás viszonyát vizsgáló konferencián mutatták be. Ugyanitt más előadók további pozitívmukról szémoltak be. Egy, az izraeli légierő megrendelésére készült tanulmány azt bizonyította, hogy azok a kadétok, akik sokat játszottak a “Space Fortress” nevű játékkal, rendre jobb eredményeket értek el társaiknál a repülési gyakorlatokban. Az is kiderült, hogy a kooperatív online játékok javították a szociális érzékenységet, mivel ezekben alapvető fontosságú a társakkal való együttműködés, illetve a bajba kerültek és a “sérültek” kisegítése.

Jayne Gackenbach, egy kanadai kutatónő az álmokra gyakorolt hatását vizsgálta a játékoknak. Mint kiderült, akik sokat játszanak, azok a saját virtuális terükben, azaz az álmaikban sem veszítik el a kontrollt és képesek a történéseket irányítani, azaz képesek a tudatos álmodásra. Emelett azt is felfedezte, hogy a játékosok sokkal kevesebb fenyegető, rossz álmot tapasztalnak, ha viszont mégis, akkor azt ugyanúgy kezelik, mint a játékokban, azaz szembeszállnak, méghozzá igen agresszíven. A kutatónő most azt vizsgálja, hogyan lehetne felhasználni ezeket az eredményeket a poszttraumás stressz kezelésében, amelynek egyik legjellemzőbb tünete a rémálmok sokasága.

Ajánlott linkek:

A játékosok kontrollálják az álmaikat (IDDQD Blog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik