Tech

Itt az Értelmes Hiúz!

A Canonical letölthetővé tette az Ubuntu operációs rendszer legújabb, 10.04-es változatát.
Kapcsolódó cikkek

Az új rendszer az LTE (long term support) utótagot kapta, ami annyit tesz, hogy az asztali változat 3, míg a szerververzió 5 évnyi támogatást kap a cégtől.

Számtalan újdonsággal szolgál az új, Lucid Lynx (Értelmes Hiúz) névre hallgató verzió. A leglátványosabb talán a megújúlt színvilág és kezelőfelület, amihez új logo is jár. Az új felületet ráadásul jóval hamarabb megláthatjuk, ugyanis a renszer indulási ideje is csökkent.

Az Ubuntuban helyet kapott egy új közösségi kliens, amellyel könnyű elérni a közösségi oldalakat, mint a Facebook, vagy a Twitter. Újdonság az Ubuntu Music zeneáruház, DRM-mentes MP3 fájlokkal, fejlődött az Ubuntu One, amely egy felhőszolgáltatás, hogy a szinkronizált anyagainkat bárhonnan elérjük. Megújult a csomagkezelő is, az Ubuntu Software Center a 2-es verziószámot kapta. Egy kattintással telepíthetjük a benne található szoftvereket, hasonlóan a mobiltelefonoknál már bevált szisztémához.

A Hiúz háromféle változatban is letölhető a cég honlapjáról, asztali, és szerververzióban, illetve külön csomagban a netbook-használók számára.

Ajánlott linkek:

A disztribúció magyar honlapja (Ubuntu.hu)
Nemzetközi honlap (Ubuntu.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik