Tudomány

Megújul az Ubuntu

Az Ubuntu, a Canonical által készített, a piacon lévő egyik legnépszerűbb Linux disztribúció a hamarosan érkező 10.04 verzióval új logót és új ruhát kap.

Az Ubuntu jelenleg ez egyik legnépszerűbb asztali Linux disztribúció, amely a Windows és a MacOSX mellett csendben a harmadik számú asztali operációs rendszerré nőtte ki magát. Nem csak asztali gépekre létezik az ingyenenesen letölthető, magyarul is tudó operációs rendszer, hanem létezik speciális, netbookokra kialakított verziója is.

Népszerűségét elsősorban könnyű használhatóságának köszönheti, a telepítése könnyű, a hardverelemeket jó eséllyel felismeri. A kezdő felhasználóknak az idáig legnagyobb gondot okozó alkalmazástelepítést is megoldották, egy App Store jellegű felülettel, ahol az alkalmazásokat egy kattintással lehet telepíteni.

A most érkező, Lucid Lynx névre hallgató verzió azért is igen fontos a gyártónak, mert ez egy úgynevezett LTS kiadás lesz, amely azt jelenti, hogy a Canonical a szokásosnál hosszabb, 3 év támogatást nyújt hozzá. Végfelhasználói oldalról talán az egyik legfontosabb újítás, hogy a rendszer automatikusan felismeri az Apple eszközeit, az iPod és az iPhone mellett a megjelenéskor már elérhető iPad-et is, valamint a rendszer erős Facebook és Twitter integrációt kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik