Tech

Az Apple szerint mobileszközökre nem való a Flash

Steve Jobs az Apple főnöke szerint az Adobe népszerű multimédiafejlesztő-alkalmazása, a Flash megbízhatatlan és a mobileszközökre sem való.

A kifogások között szerepel, hogy a Flash biztonsági problémák mellett az energiagazdálkodás szempontjából is visszaesést jelent. “A Flash jövedelmező terméke az Adobe-nak, ezért megértjük, hogy ezt a szoftvert miért szeretnék a pc-ken túl más eszközökre is kiterjeszteni, azonban a mobilkészülékek alacsony teljesítményű, érintőképernyős, illetve a nyílt webes szabványokkal kompatibilis eszközök, a Flash viszont ezen kritériumok egyikének sem felel meg” – írja Jobs.

A webes tartalmak jelentős része ma már elképzelhetetlen Flash, vagy ezt a technológiát kiváltó más megoldás nélkül. A lejátszóprogram viszont korántsem tökéletes, például nem megfelelően optimalizált, úgynevezett videokodekek rendkívül erősen terhelik a számítógépek processzorteljesítményét. Ez a probléma nemcsak az Apple okostelefonjaira, vagy a közelmúltban bemutatott táblagépére igaz, hanem az egyre elterjedtebb netbookok használói is teljesítménycsökkenésre panaszkodnak a Flash-es oldalak böngészésekor .

A Flashben készült webes tartalmakat ráadásul a keresőmotorok sem képesek indexelni, azaz a Flashre épülő honlapok a keresési eredményekből is hiányoznak.

A technológia problémáit ismertető Gondolatok a Flashről című írás publikálása után az Adobe részvényei több mint 1 százalékkal estek .

Az Adobe szerint viszont bár az Apple tchnológiai problémákra hivatkozva utasítja el a Flasht, valójában az App Store – alkalmazások beszerzésére létrehozott – központi webáruház uralmát akarja megvédeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik