Tudomány

Nem valós idejű az Utcakereső BKK-követője

Nem a GPS-adatok, hanem a tervezett menetrendek alapján működik az Utcakereső.hu alkalmazása, amelyen a BKK-járatainak mozgását lehet követni – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az említett térképoldalon az összes jármű mozgása látható, ám most kiderült, hogy nem valós időben.

A BKK a különböző menetrendi utazástervező alkalmazások számára évek óta nyílt hozzáférésűvé tette a menetrendi adatait, ebből dolgozik több applikáció, így pl. a Google utazástervezője is.

Ezeket az adatokat használta fel az Utcakereső a járművek mozgását bemutató alkalmazásához, de az adatok kizárólag a menetrendi tervadatok, zavar esetén (baleset, torlódás, stb.) nem a járművek valós közlekedése látható a rendszerben – írták.

A központ szerint fontos tudni, hogy a honlapjukon található menetrendekben feltüntetett indulási időpontok tájékoztató jellegűek. A városi közlekedés sajátosságai miatt előfordulhatnak a menetrendtől eltérések.

Hozzátették, hogy a közeljövőben az utasok bármilyen internetezésre alkalmas készülékkel maguk is rákapcsolódhatnak majd a BKK európai uniós társfinanszírozással megvalósuló FUTÁR rendszerére és követhetik a valós idejű tájékoztatási adatokat. Emellett új útvonaltervező rendszer is várható. A rendszer jelenleg tesztelési fázisban van – közölte a BKK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik