Tudomány

Az isteni részecskéért adták a Nobel-díjat

nobel (nobel)
nobel (nobel)

Az "isteni részecske" létezését megjósoló brit Peter Higgs és a belga Francois Englert kapta az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.

A bizottság indoklása szerint a két tudós annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért részesül az elismerésben, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez, és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben.

8 millió korona jár a díjjal

Eddig az orvosi-élettani, valamint a fizikai Nobel-díjat adták át.Hagyományaihoz híven a Svéd Akadémia viszont egyelőre nem jelölte meg, mely napon hirdeti ki az irodalmi kategória nyertesét, de minden valószínűség szerint csütörtökön a déli órákban lehet számítani a bejelentésre. A várományosok között emlegetik Murakami Haruki japán írót, Nádas Pétert, Adonis szíriai költőt, a kanadai Margaret Atwoodot és Alice Munroe-t, de az amerikai Philip Roth, Joyce Carol Oates vagy Thomas Pynchon neve is elhangozhat. A békedíj győztesét pedig a norvég fővárosban, Oslóban hozzák nyilvánosságra.

A közgazdasági emlékdíj díjazottjának kilétét október 14-én ismertetik.

A kitüntetettek 8 millió svéd koronával gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én rendezik.


Francois Englert  és Peter Higgs
Fotó: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini

Végrendelet alapján osztják

A Wikipédia szerint a Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította. Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli.

1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (svédül Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik, nem közgazdasági Nobel-díjnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik