Tudomány

Csúcsragadozót találtak Magyarországon

Az iharkúti élővilág egyik legkülönlegesebb képviselője volt.

A 85 millió évvel ezelőtt élt, édesvízi életmódhoz alkalmazkodott pikkelyes gyíkról, a moszaszauruszról jelentettek meg tanulmányt magyar és kanadai paleontológusok.

A moszaszauruszok, amelyek valószínűleg a ma élő varánuszok közeli rokonai voltak, a hüllők Squamata (pikkelyes hüllők) rendjéhez tartoztak. A késő-kréta tengereinek csúcsragadozói voltak, legnagyobb fajaik testhossza elérte a 14-15 métert.

A magyar kutatók azt valószínűsítik, hogy az iharkúti moszaszaurusznak még nem voltak uszonyai, a szárazföldi gyíkokhoz valamiképp hasonlatos végtagokkal rendelkezett. Az őslénykutatók állítják, gyakorlatilag ez az első olyan moszaszaurusz, amelyről valószínűsíteni lehet, hogy édesvízi életmódot folytatott, nem pedig esetlegesen úsztak fel a terület folyóiba. A fosszíliák nagy száma pedig arra utal, hogy valóban Magyarországon éltek, sőt egy egész populáció létezett ezekben a vizekben.

A paleontológusok szerint az állat kicsit krokodilszerű volt, kis fogaiból ítélve pedig kevéssé valószínű, hogy páncélos dinoszauruszokra, sokkal inkább nagytestű halakkal, teknősökkel táplálkozhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik