Tudomány

Az időseket célozzák az új robotok

Japán Robothét (japán, robot)
Japán Robothét (japán, robot)

Az idei tokiói Japán Robothét a megszokott ipari és szolgáltató szektornak készített robotok mellett új területeken tevékenykedő gépekkel állt elő, ugyanis egyre több az idős korosztálynak és a betegeknek segítő szerkezet.

A japán társadalom fékezhetetlennek tűnő elöregedése a Robothét kiállítóira is nagy hatással volt. Az egyik legfrissebb fejlesztés a Paro néven furó terepautarobot, amely minden egyes érintésre bébifókahangot ad ki különböző érzelmi síkokon. A cél, hogy ezzel a beteg nyugodtabbá váljon és erősödjön a kórházon belüli szocializáció.

A mozgássérülteket segíti egy másik robot, amelyik minden külső segítség nélkül helyezi át a mozgásképtelen betegeket, de bemutattak új motoros székeket, többek között egy iPod dokkolóval felszerelt típust is. Ezen túl jelentős fejlődésen mentek át az önműködő végtagok és a kórházi ágyak is. A kórházi robotok a beteg megfigyelésén túl már a bevásárlást is elvégzik, míg a páciens kezelés alatt áll.


HAL akár egy atomerőmű-baleset után is eltakarít
Fotó: AFP

Jelenleg a japán robotipar értéke több, mint 700 milliárd dollárt tesz ki, a szám pedig évről évre növekszik. Jelentős kihívás az elöregedésen túl a humán munkaerő csökkenése, ezért egyre több ipari munkára fogott robotot terveznek. A legtöbbjük ugyanakkora méretű, mint az emberek és ugyanazokat a mozgásokat képesek elvégezni. Az egyik új robot már a táblagépek összeszerelését is el tudja végezni.

A Panasonic egy fodrászgépet mutatott be, ami a hajmosástól kezdve még az emberek hajának bebalzsamozására is képes. A fukusimai erőmű katasztrófája óta a reaktor egyes részeibe be se léphetnek emberek, így itt is robotokkal végzik az adatgyűjtést. Új fejlesztés, a HAL néven futó robotruha, ami több, mint 70 kilót nyom, így védelmet nyújt a radioaktív sugárzással szemben is, viszont a súlya miatt beépített motor szükséges a ruhában való mozgáshoz.

A szórakoztórobotok kategóriájában a NEC PaPeRo néven futó fejlesztése volt az egyik legnépszerűbb. Felismeri az emberi arcokat, kommunikál, érzelmeket fejezi ki, néha lusta, néha engedelmes. A PaPeRo több, mint egy fejlett Tamagotchi, ugyanis az emberek életét is segíteni kívánja, például azzal, hogy minden reggel elmondja, aznap milyen időjárás várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik