Szórakozás

Íme egy tuti tipp a főtt tojás meghámozásához

Kinga Krzeminska / Getty Images (illusztráció)
Kinga Krzeminska / Getty Images (illusztráció)
Csak egy kis extra hozzávaló kell a főzővízhez, és máris megkímélhetjük magunkat a hámozás okozta kellemetlen percektől.

Elég bosszantó tud lenni, amikor az ember megkíván egy kis főtt tojást, de a hámozás során a fehérje fele a kukában landol. A Nosalty tojásfőzés rejtelmeit bemutató cikkében azonban megemlítenek egy remek tippet, amivel sokkal könnyebbé tehetjük az előkészületeket.

A gasztroportál összeállítása szerint a pontos főzési időn túl több fontos tényező is van. Például célszerű a tojásokat hamarabb kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, amikor elkezdődik a főzés. És arra is jó, ha odafigyelünk, hogy a víz is szobahőmérsékletű legyen, amikor belerakjuk a tojásokat.

De a legfontosabb, hogy a tojások mellé egy fél teáskanál szódabikarbónát is szórjunk.

A szakszerűen nátrium-hidrogénkarbonátnak nevezett vegyület ugyanis növeli a forrásban lévő víz lúgosságát, ami megkönnyítheti a tojások hámozását.

A lúg jelenléte a forrásban lévő vízben a pH-szint emelkedését okozza, ami segíthet abban, hogy a héj és a tojásfehérje könnyebben meglazuljon. A szódabikarbóna hozzáadása azonban nemcsak a víz pH-értékét növeli a Foodie.com tojásfőzési tippeket gyűjtő bejegyzése szerint, hanem a tojásét is, ezáltal csökkentve a tojásfehérje tapadását.

Ajánlott videó

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
Olvasói sztorik