Szórakozás

Bíróság előtt a svéd „szemétkirálynő”

Bella Nilssont az ország történetének legsúlyosabb környezetkárosító bűncselekményével vádolják.

Bíróság elé állították Bella Nilssont, „a szemét királynőjének” nevezett nőt azzal vádolják, hogy nagy mennyiségű illegális hulladékot fogadott be és tárolt vagy temetett el volt cége telephelyén – írja a BBC.

Nilsson az NMT Think Pink hulladékgazdálkodási vállalat vezérigazgatója volt, a vádak szerint a cég 2015 és 2020 között mintegy 200 ezer tonna hulladékot rakott le illegálisan, 21 helyszínen. A tárgyaláson mind Nilsson ügyvédei, mind a cég korábbi vezérigazgatója tagadta a vádakat.

Az ügyészek azt közölték, hogy a vállalat nem megfelelően kezelte a hulladékot, ami miatt kritikus mennyiségű rákkeltő vegyi anyag, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe.

Wikipedia Szemétbálák a Think Pinknél

Nilsson azt mondta a svéd sajtónak, hogy cége a törvénynek megfelelően járt el.

Az ügyészek ismertették, hogy az NMT Think Pink 2020-ban ment csődbe, Bella Nilssont ekkor tartóztatták le, mert a szemét kezelésével veszélyeztette „az emberek, állatok és növények egészségét”.

Az ügyészek elmondása szerint a Think Pinket építőipari cégek, önkormányzatok és magánszemélyek bérelték fel, hogy építőanyagokat, fémeket, műanyagokat, fát, gumiabroncsot vagy különböző játékokat „tüntessen el”, a vád szerint Nilsson ezután nem nagyon törődött a szemétkupacokkal, volt olyan szeméthalom, amely két hónapig égett.

Az egyik ügyész azt mondta, ez Svédország történetének legnagyobb környezetkárosító bűncselekménye.

Az ügy mind a 11 vádlottja tagadta a bűnösségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik