Eddig nem fogta a golyó Justin Timberlake-et, de előbb-utóbb őt is utoléri a karma

Justin Timberlake ittasan vezetett, elkapták, letartóztatták, vádat emeltek ellene. Dicséretet semmiképp nem érdemel emiatt, de ha csupán ennyi lenne a bűnlajstromán, talán a média sem kapta volna fel ennyire az ügyet. Timberlake azonban évtizedek óta belekeveredik kisebb-nagyobb botrányokba, amik hatására kezd átalakulni a róla kialakított kép az emberekben: talán a valóságban nem is olyan jó fej srác, mint ahogyan azt az imázsa sugallja?

Justin Timberlake mostanra több mint háromszor annyit időt töltött a reflektorfényben, mint ismeretlen civilként. 12 évesen került be a Disney sztárkeltetőjébe, majd az ’N Sync frontembereként és ügyeletes szívtiprójaként futott be világszerte, tinilányok millióinak legnagyobb csodálatára.

Miután elhagyta a kilencvenes évek egyik legsikeresebb fiúcsapatát, újrapozicionálta magát, kiterjesztette a célközönségét, és szólóban nemzedéke egyik legmenőbb mainstream popsztárjává vált. Népszerűsége olyan mértékben megnőtt, hogy néhány évre hátat is fordíthatott a popbiznisznek, és inkább a filmszínészi karrierje építésével foglalkozott – persze a kevésbé sikeres kitérő után problémamentesen tért vissza zenei palettára.

A csúcson elfoglalt helyét hosszú ideig megőrizhette volna, ám szép lassan elkezdte utolérni a sorsa. A szórakoztatóiparban eltöltött több mint két évtizede alatt ugyanis számos olyan húzása akadt, amik miatt sokáig nem érte hátrány, most azonban úgy áll a dolog, hogy akármekkora zenei géniusz is, leáldozóban van a csillaga.

Cserbenhagyta társait, hogy sztár legyen

Az ’N Sync egy öttagú fiúbanda, ami hivatalosan sosem oszlott fel. 2002-ben azonban, ötödik turnéjuk után Justin Timberlake javaslatára átmeneti szünetet tartottak, az így felszabadult időt pedig a kezdeményező arra használta fel, hogy elkészítse a debütáló szólóalbumát. Ezzel önmagában még nem is lett volna baj,

a többieket inkább az zavarta, nekik sokáig senki nem szólt, hogy hiába várnak arra, hogy Timberlake befejezze az önmegvalósítást, és visszatérjen hozzájuk.

Tim Roney / Getty Images – Az ’N Sync 2000-ben.

Bár a szünetet ideiglenesnek szánták, a csapat soha nem készítette el az albumot, amire „rápihentek”. Ezt Timberlake sikeresen alakuló szólókarrierje fényében a kiadójuk sem erőltette. A banda egy másik tagja, Joey Fatone így fogalmazott utólag:

Úgy tudtuk, hogy a szünet után újra összeállunk. Úgy voltunk vele, hogy oké, Justin megcsinálja a saját kis izéjét, bla-bla-bla, újra összeállunk, aztán csináljuk tovább. De szép lassan kiderült, hogy tévedtünk. A lemezcég Justint akarta nyomni. Aztán túlnőtt minket. Őszintén örülök a sikereinek, de furcsa volt, hogy soha nem mondták el nekünk, hogy nincs tovább vagy ilyesmi. Szimplán szüneteltettek minket, amíg azt nem mondtam, hogyha nem csinálunk semmit, akkor ez ennyi volt.

Annak ellenére, hogy otthagyta a csapatot, Timberlake állítólag a mai napig jó kapcsolatot ápol a többi ’N Sync-taggal. Az elmúlt években többször összeálltak egy-egy fellépés vagy dal erejéig.

Britney és a rajongói nem felejtenek

Ma már a popkulturális történelem része, hogy korábban egy párt alkotott Britney Spears és Justin Timberlake. Három évig jártak, 2002-ben szakítottak, utána a média az énekesnőt kiáltotta ki bűnbaknak, és ezt a képet Timberlake nem is nagyon akarta árnyalni, sőt, inkább rájátszott az áldozatszerepre. A Cry Me a River című dalában erősen célozgatott is rá, hogy a barátnője megcsalta.

Nem vagyunk tökéletesek. Én nem ítélkezem senki felett. Ilyen, amikor a fiatalok szerelmesek. Nagyon intenzív kapcsolat volt, az biztos

fogalmazott meglehetősen homályosan egy korabeli interjúban Timberlake.

Sokáig ez a narratíva élt az emberekben, mígnem több mint húsz évvel később Spears a memoárjában megosztotta saját verzióját a történtekről. A könyvében azt írta, Timberlake-kel való szakítása hozta el életében az első nagy törést (azóta tudjuk, bőven volt „törés” az életében, elég csak idegösszeomlására vagy több mint egy évtizedes gyámsági időszakára gondolni). Nemcsak a kapcsolat végét kellett elrendeznie magában, de közben azzal is kénytelen volt szembenézni, hogy a médiában kikiáltották bűnbaknak, „aki összetörte az amerikai aranyifjú szívét”, miközben elmondása szerint ennek éppen ennek ellenkezője történt:

a híresztelésekkel ellentétben nem ő, hanem az énekes volt hűtlen a kapcsolatuk alatt. Mint kiderült, Spears annak idején teherbe esett, de Timberlake ragaszkodott hozzá, hogy elvetessék a magzatot, majd később sms-ben szakított az énekesnővel.

Ezek tudatában érdekes adalék, hogy Timberlake 2021-ben védelmébe vette az énekesnőt, és arról posztolt a Twitter-oldalán, hogy nem szabad megmondani egy nőnek, mit kezdjen a saját testével.

Mindannyiunknak támogatnunk kell Britney-t ezekben a nehéz időkben. Függetlenül attól, mi volt a múltban, jó vagy rossz dolgok, csak az fontos, jelenleg mi történik. Egyetlen nőnek sem szabad megtiltani, hogy döntéseket hozzon a saját testéről. Nem lehet elvenni a szabad akaratát, nem lehet, hogy engedélyt kelljen kérnie azért, hogy hozzáférjen olyan dolgokhoz, amiért ő dolgozott meg

– írta bejegyzésében, amit azután tett ki, hogy Britney Spears eljárást kezdeményezett a vele szemben korábban elrendelt apai gondnokság megszüntetéséért.

Kevin Winter / Getty Images – Britney Spears és Justin Timberlake

Timberlake azóta sem reagált konkrétan exe azon állításaira, miszerint annak idején ő volt csalfa, a Britney-fanok azonban így is megleckéztették, amikor idén év elején, hat év után előrukkolt visszatérő, Selfish című számával. Merthogy Spearsnek is van egy Selfish című dala 2011-ből, ami ugyan a megjelenésekor nem sok vizet zavart, ám most januárban felkerült a slágerlistákra, miután a rajongók tömegével streamelni kezdték, hogy lekörözzék Timberlake azonos című szerzeményét.

Szeretnék bocsánatot kérni néhány dologért, amikről a könyvemben írtam. Ha bárkit is megsértettem azok közül, akiket őszintén szeretek, mélységesen sajnálom… Azt is el akartam mondani, hogy odavagyok Justin Timberlake új daláért, a Selfish-ért

posztolta ki néhány nappal később Instagramjára Spears, ami után Timberlake válaszára sem sokat kellett várni.

A New York Post beszámolója szerint az énekes New Yorkban tartott, 43. születésnapi koncertjén, a Cry Me a River eléneklése előtt azt mondta:

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek… abszolút senkitől.

Minden idők legemlékezetesebb félidei show-ja

2004-ben Justin Timberlake lehetőséget kapott, hogy fellépjen a Super Bowl félidei show-jában, ahol hatalmas botrányt okozott, de végül mégsem ő járt pórul. Történt ugyanis, hogy az énekes a produkció végén (állítólag) véletlenül, egyetlen mozdulattal letépte a ruhát a másik sztárfellépő, Janet Jackson melléről 140 millió néző szeme láttára. Az énekesnő mellbimbóját csupán egy napocskát mintázó dísz takarta.

A szándékosságra utaló jelek ellenére „öltözködési balesetként” magyarázták az esetet, de az így is hatalmas botrányt kavart Amerikában, a közvetítés ugyanis élőben zajlott – korhatár-besorolás nélkül. Akkor hozták meg azt a szabályt, hogy a show-t csak pár másodperces csúsztatással engedik adásba. A YouTube létrehozása is részben az incidensnek köszönhető, ugyanis annyian kerestek rá utólag a kritikus adásrészletre, ami a videómegosztó oldal létrehozására ösztönözte annak alkotóit.

Justin Timberlake-nek az égvilágon semmi baja nem lett az ügyből, Janet Jackson viszont belebukott, gyakorlatilag ráment az egész karrierje: a médiahatóság megbírságolta, szinte minden platformon feketelistára került, rangos eseményekre nem engedték be, és egy filmszereptől is elesett. Ezzel lényegében elbúcsúzhatott az élvonalbeli popsztár-státusztól, miközben Timberlake egyre sikeresebb és híresebb lett, ráadásul 2018-ban újra őt kérték fel a félidei show főszereplőjének.

Abban az évben azt mondta, valahogy sikerült „átbotorkálnia” a botrányon, és megtanult úgy tekinteni rá, mint valamire, amit „nem tudsz megváltoztatni, de tovább tudsz lépni és tanulni belőle.”

A mai napig sokan neheztelnek az énekesre, amiért nem vállalt sorsközösséget Jacksonnal. Ráadásul hosszú évekig elviccelte a dolgot, ha szóba került az eset. Viselkedésében 2021-ben állt be fordulat, amikor megjelent a New York Times dokumentumfilmje, ami Britney Spears gyámsági ügyét, illetve a nők zeneiparban való tárgyiasítását és megalázását járta körül. A Framing Britney Spears bemutatása után Timberlake Instagramon nyilvánosan bocsánatot kért Britney Spearstől és Janet Jacksontól.

Mélységesen sajnálom, hogy volt olyan időszak az életemben, amikor a tetteimmel én is része voltam a problémának, hogy nem megfelelő módon szólaltam fel, valamint nem álltam ki a helyes dolgok mellett. Tisztában vagyok azzal, hogy ezekben az időkben hibáztam, és hasznot húztam a rendszerszintű nőgyűlöletből és rasszizmusból.

Ezzel részéről lezártnak tekintette az ügyet.

Kulturális kisajátítással is vádolták

Timberlake karrierje kezdete óta gyakran inspirálódik a fekete kultúrából, amit sokan azzal magyaráznak, hogy a soul őshazájaként számon tartott Tennessee államból, azon belül is Memphisből származik, és gyerekként egy baptista templom kórusában énekelt. Maga is elismeri, hogy mások mellett olyan előadók voltak rá hatással, mint Stevie Wonder, Prince és Michael Jackson, továbbá az is tagadhatatlan, hogy hiphop és r&b stílus által befolyásolt zenékkel tett szert nemzetközi hírnévre.

A neki tetsző dolgokat átvette a fekete kultúrából, miközben annak hátrányaival nem foglalkozik, és sohasem említette meg, hogy fehér férfiként milyen kiváltságos helyzetben van.Hozzáállása mindig is megosztotta az embereket, de a 2010-es években még inkább előtérbe került a kulturális kisajátítás kérdésköre, melyek közepén ott van Justin Timberlake is.

Felemlegették a Janet Jacksonnal történteket, de az az eset is sokaknál kiverte a biztosítékot, amikor az énekes egy tévéműsorban afroamerikai akcentust vett fel, úgy beszélt az énekesnő SZA-val, akinek egyébként folyton a szavába vágott a közös interjújuk alatt.

A mintaházassága nem is olyan mintaszerű?

Manapság ritkaságszámba megy az olyan hosszú hollywoodi kapcsolat, mint Jessica Biel és Justin Timberlake párosa: 2007 óta vannak együtt, 2011-ben házasodtak, két fiuk született. Azonban a félrelépős pletykák őket sem kerülték el. Britney Spears megcsalásán kívül két kirívó esetről számolt be a bulvársajtó az évek során.

Pascal Le Segretain / Getty Images – Jessica Biel és Justin Timberlake

Még az esküvőjük előtt, 2010-ben terjedt el, hogy Timberlake-nek viszonya volt Olivia Munn színésznővel. Az énekes szóvivője határozottan tagadta ezt, míg Munn képviselője nem nyilatkozott.

A másik nagy port kavart eset 2019-ben történt, amikor Biel második gyerekükkel volt terhes. Akkor kikerült néhány fotó Timberlake-ről Alisha Wainwrighttal, akivel a Palmer című filmet forgatták együtt. A képeken egymás kezét fogják egy New Orleans-i bárban, a stáb több más tagjának a társaságában. Az énekes nem viselte a jegygyűrűjét, és eléggé kapatosnak tűnt.

Az esetet követően Timberlake nyilatkozatot adott ki. Az azóta törölt Instagram-posztban azt írta, általában távol marad a pletykáktól, de a családja érdekében most szeretne reagálni a híresztelésekre.

Néhány héttel ezelőtt komoly hibát követtem el, de hadd tisztázzam: semmi sem történt köztem és a színésztársam között. Aznap este túl sokat ittam, és bánom, ahogy viselkedtem. Meggondolatlan voltam. Nem ilyen példát akarok mutatni a fiamnak. Bocsánatot kérek a csodálatos feleségemtől és a családomtól, amiért ilyen kínos helyzetbe hoztam őket, és dolgozom azon, hogy a lehető legjobb férj és apa legyek. Most nem voltam az.

Biel és Wainwright akkor és azóta sem nyilatkoztak a történtekkel kapcsolatban.

És a legutóbbi: ittas vezetés

Június 17-én Timberlake-et letartóztatták a New York-i Sag Harborban, „ittas vezetéssel kapcsolatos vádak miatt”. A TMZ bulvárportál beszámolója szerint az énekes egy baráti vacsoráról tartott hazafelé hajnali fél egy körül, de alig, hogy beszállt az autójába, szinte azonnal lekapcsolták, miután lassítás nélkül elhajtott egy stoptábla mellett. Az őt igazoltató rendőrök üvegesnek látták Timberlake tekintetét, és alkoholszagot éreztek a leheletén, így józansági tesztet végeztettek vele, amin megbukott. Az énekest megbilincselték és őrizetbe vették, nem sokkal később óvadék ellenében szabadon engedték, majd másnap vádat emeltek ellene.

Britney Spears rajongói most sem okoztak csalódást, a hír hallatán újra összefogtak, és felhívásokat tettek közzé a különböző közösségi oldalakon, hogy minél többen hallgassák az énekesnő 2011-ben megjelent egyik dalát, a Criminalt, melynek címe magyarul azt jelenti: Bűnöző. A projekt sikerrel járt, Timberlake letartóztatása óta igencsak megugrott a szám hallgatottsága.

Az eset egyik legmulatságosabb része azonban mégis az, hogy a PageSix forrásai szerint a popsztárral szemben intézkedő egyik rendőrtiszt annyira fiatal, hogy egyszerűen nem ismerte fel Timberlake-et.

Justin az orra alatt azt pusmogta, »ez tönkre fogja tenni a turnét«, mire a zsaru azt kérdezte, »milyen turnét?«. Justin erre azt válaszolta: »a világkörüli turnét«.

Hiába koronázta a zeneipar a pop hercegévé Justin Timberlake-et a kétezres években, az idő múlásával a közönség egyre kevésbé nézi el a baklövéseit, és az sem segít a megítélésén, hogy ritkán, vagy csak utólag, vagy egyáltalán nem képes felelősséget vállalni a tetteiért.

Eddig mindig sikerült megúsznia valahogy a balhékat, valószínűleg ezúttal is elintézi az ügyet egy félvállról vett, Instagramon közzétett bocsánatkéréssel. A kérdés csak az, mikor követ el egy olyan ballépést, ami után már a saját közönsége is elfordul tőle.

Sag Harbor Police Department via Getty Images – Justin Timberlake 2024. június 18-án készült rendőrségi fotója.