Szórakozás

Egy euróért vett szicíliai házat, tapasztalatairól beszélt egy brit férfi

gkuna / Getty Images
gkuna / Getty Images
Angliában annyira elszálltak az ingatlanárak és a megélhetés költségei, hogy egy fiatal brit férfi úgy gondolta, valahol máshol kell szerencsét próbálnia, ha valaha saját otthont szeretne. Szicíliában vett magának egy háromszobás házat egy euróért.

Olaszország több pontján próbálnak új lakókat vonzani az elnéptelenedő településekre úgy, hogy szó szerint aprópénzért adnak elhagyatott ingatlanokat. A vevők nem azonnal költözhető házakat kapnak, vállalniuk kell a felújítás költségeit.

Az Eastbourne-i George Laing azért döntött egy egyeurós szicíliai ház megvásárlása mellett, mert úgy gondolta, szinte esélytelen, hogy otthon valaha saját lakáshoz jusson. Az Egyesült Királyságban az első otthont vásárlóknak minimum 288 ezer font (több mint 134 millió forint) kiadással kell számolniuk – írja a Sun című brit bulvárlap.

A 31 éves vállalkozó és üzletember az utóbbi években Londonban próbálta megvetni a lábát, de a magas lakbérek és a megélhetés elszabadult költségei miatt alig tudott megélni a bevételeiből. Az interneten kezdett el kutatni Európa legolcsóbb ingatlanjai után, így talált rá az olasz egyeurós házakra. Utánanézett a részleteknek, osztott-szorzott, majd belevágott a projektbe.

Laing egy hegytetőn álló, Mussomeli nevű városkában vett magának egy erőteljesen felújításra szoruló, három hálószobás házat. Az adókkal és a papírmunkával együtt 5 ezer fontot (kb. 2,3 millió forintot) fizetett ki, míg az ingatlan a nevére került.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Times Property (@timesproperty)

George tudta, hogy az egyeurós házak lakható állapotba hozása hatalmas költségekkel járhat. Akár 50 ezer fontot (kb. 23 millió forintot) is rá kell szánnia a vevőnek, már ha van annyira szerencsés, hogy talál megfelelő szakembert az elnéptelenedő régiókban. A fiatal brit ezért úgy döntött, inkább mindent saját kezűleg csinál majd.

Amikor Laing átvette a házat, a tetőn hatalmas lyuk tátongott, jónéhány gerenda teljesen el volt rohadva, szinte az összes helyiség falán repedések éktelenkedtek, nem működött sem a vízvezeték, sem az elektromos hálózat.

Laing azt mondja, korábban soha nem végzett hasonló munkát, de a YouTube-ról bármit meg lehet tanulni, akár a víz-, és villanyszerelést is. A felújítási munkálatokról ő maga is videókat oszt meg az Instagramon.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George Laing (@george_laing_)

A brit férfi, aki 2023 tavaszán vágott bele a kalandba azt mondja, sokszor érezte úgy, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, mégis biztos benne, hogy élete legjobb döntését hozta. A felújításra még 10 ezer fontot költött, az egész projekt így nagyjából 15 ezer fontjába (közel 7 millió forintjába) került. Közben azonban rengeteget tanult a házfelújítási munkákról, beilleszkedett a helyi, összetartó közösségbe és persze nem utolsó sorban van egy saját háza melynek erkélyéről szédületes kilátás nyílik a környező hegyekre és a tengerre.

Liang hozzáteszi, nem csak háza volt olcsó, de Szicíliában az árak is nevetségesen alacsonyak ahhoz képest, amihez Londonban szokott. Mussomeliben például 1,5 euróért (kb. 600 forintér) ihat egy korsó sört, vagy egy koktélt, míg egy pohár borért 2 eurót (közel 800 forintot) fizet, miközben Londonban átlagosan 7,5 fontot (majdnem 3500 forintot) kérnek el korsó sörért. A brit férfi hozzáteszi az élet pedig nem csak olcsóbb, de sokkal nyugodtabb és kellemesebb is Szicíliában, mint a stresszes, túlzsúfolt brit fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik