Szórakozás

30 milliós bírságot kapott az RTL a Sztárbox miatt

RTL
RTL
Harmadik alkalommal szabott ki idén pénzbüntetést a Médiatanács a bokszolós műsor miatt.

A Médiatanács idén már két korábbi alkalommal is bírsággal sújtotta az RTL-t a tavaly futó Sztárbox miatt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság beszámolója szerint pedig a testület most a bokszolós műsor további öt epizódját találta jogsértőnek, melyek miatt 30 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a csatornát.

A testület az idén két korábbi (januárban, illetve februárban meghozott) határozatában már elmarasztalta a médiaszolgáltatót azért, mert két Sztárbox-epizód közzétételével megsértette a műsorszámok korhatári kategóriába sorolására és sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat. A testület álláspontja szerint a showműsor további 5 epizódja esetében is téves volt az RTL által választott, 12+ korhatári kategória. A műsorsorozat kifogásolt részei az erőszakos jelenetek és az erőszak következményeinek reflexió nélküli bemutatása miatt a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatták, ezért azokat 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel kellett volna műsorra tűzni a IV. korhatári kategóriának megfelelő időpontban, tehát 21 óra után

olvasható az NMHH oldalán.

Tekintettel arra, hogy a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértésnek minősül, a Médiatanács indokoltnak tartotta, hogy döntéséről a médiaszolgáltató a nyilvánosságot minél szélesebb körben tájékoztassa, ezért – akárcsak a korábban vizsgált Sztárbox-epizódok esetén – az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét pedig 50 000 forint bírsággal sújtotta a jogsértés ismételtsége miatt.

Ugyanezen az ülésen határozott a Médiatanács a Balázsék című rádióműsor 2023. november 29-én sugárzott adásáról is, melyben az ország karácsonyfájának adományozóján gúnyolódtak. Mint írják, a vizsgált műsorrészben a műsorvezetők azzal, hogy megszégyenítették az idős asszonyt, negatív magatartásmintát közvetítettek a 12–16 éves korosztálynak, miközben semmit sem tettek azért, hogy ellensúlyozzák a betelefonáló hallgatók által előadottakat.

„A Médiatanács szerint a műsorszámot az abban taglalt témák problematikus bemutatásmódja és a műsorrész egészének nyers, közönséges volta miatt a 16+, azaz a IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni. A testület emiatt 7 150 000 forint bírságot rótt ki a Rádió 1-re, a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét pedig a jogsértés ismételtsége miatt 175 000 forint bírság megfizetésére kötelezte. A Rádió 1-nek emellett közleményben tájékoztatnia is kell a hallgatókat a jogsértés tényéről”.

Kapcsolódó
Tízmilliós bírságot kapott az RTL egy Sztárbox-epizód miatt
A rosszul megválasztott korhatári kategória miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik