Kultúra

Tízmilliós bírságot kapott az RTL egy Sztárbox-epizód miatt

RTL
Sztárbox (2023)
RTL
Sztárbox (2023)

A rosszul megválasztott korhatári kategória miatt 10 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A november 19-én vetített Sztárbox-epizód éppúgy tartalmazott erőszakos jeleneteket, mint a sorozat korábban vizsgált műsorszáma, amely miatt a testület idén januárban és tavaly novemberben is már elmarasztalta az RTL-t.

Az eljárást lezáró határozat szerint a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, így nem felelt meg a választott III. kategória (12 éven aluliaknak nem ajánlott) szempontjainak. A vizsgált epizódot a benne halmozottan előforduló erőszak bemutatására tekintettel ugyancsak a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna közzétenni. A Médiatanács ezért a 10 millió forint bírság kiszabása mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a RTL-t. A jogsértés ismétlődő jellege miatt a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjét is 50 ezer forint bírsággal sújtotta a testület.

Két másik műsorral szemben is érkezett bejelentés, a Médiatanács azonban sem a Tények Plusz január 18-i műsorszámában, sem az Összezárva Hajdú Péterrel január 2-i adásával kapcsolatban nem tárt fel jogsértést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik