Szórakozás

Demjén Ferenc sérelmezi, hogy Magyar Péter legutóbbi tüntetésén az ő dalát is lejátszották

Több hazai előadó is a nemtetszésének adott hangot, miután elmondásuk szerint a szervezők engedély nélkül szólaltatták meg a rendezvényen a dalaikat.

Magyar Péter legutóbb április 6-án tartott tüntetést Budapesten, ahol több hazai előadó és zenekar dalai is felcsendültek. Megszólalt például a Bikinitől a Közeli helyeken, Szörényi Levente Dal az ártatlanságról című száma, az Ismerős Arcok Nélküledje, a Kormorán együttestől a Nemzeti dal, illetve Demjén Ferenc slágere, a Szabadság vándorai is.

Az elhangzott dalok előadóit a Blikk kereste fel a tüntetés után. A Bikini együttes vezetője és az Artisjus elnöke, Németh Alajos azt mondta a lapnak, nem akar politikai állást foglalni, hiszen nem tiszte eldönteni, kinek van igaza, hangsúlyozta viszont, hogy úgy gondolja, „egy ekkora politikai rendezvény esetében illett volna megkérdezni tőlük, hozzájárulnak-e a számuk lejátszásához”.

Hasonló véleményen volt az Európa című dal előadója, Varga Miklós is, akinek elmondása szerint nem volt tudomása arról, hogy lejátszották a tüntetésen a szerzeményét.

Direkt utána is néztem a szerzői törvénynek, amely kimondja, hogy politikai rendezvények esetében a szerző előzetes engedélye szükséges hozzá, hogy felhasználhassák a zeneszámot. A mi esetünkben ez nem történt meg, lényegében önkényesen lejátszották a dalt a tudtom és beleegyezésem nélkül, azt gondolom, ez nem elegáns húzás. Én ezt jeleztem is feléjük, de egyéb jogi lépéseket nem kívánok tenni, semmi kedvem az ezzel járó hercehurcába. Azt azonban leszögezném, nem szeretném, hogy az én arcomat odahelyezzék egy olyan politikai formáció mellé, ami mellett nincs helyem

– jelentette ki.

A Kormorán együttes alapítója, Koltay Gergely a téma kapcsán azt üzente a lapnak, hogy „zenekaruk nem Magyaroknak, hanem magyaroknak ad hangversenyeket”, de nem örült Demjén Ferenc sem, hogy a rendezvényen megszólaltatták A szabadság vándorait.

Először is szeretném elmondani, ez esetben nem jó megközelítés, hogy kormányközeli vagy nem kormányközeli zenész valaki. A kérdés megközelítése, még csak nem is morális, hanem hogy jogszerű vagy nem jogszerű felhasználás történt. Nekem semmilyen tudomásom nem volt erről, így értelemszerűen engedélyt sem adhattam a felhasználásra. Remélem, senki nem hiszi el, hogy az egyik legkedvesebb dalomat egy ilyen politikai cirkuszhoz engedélyezem!

– szögezte le az énekes.

A Blikk a történtekkel kapcsolatban egy jogi szakértő véleményét is kikérte, aki szerint az előadók figyelmét fel kell hívni arra, ha a szerzeményük politikai rendezvényeken szól.

Az integritás joga azt jelenti, hogy egy szerző és a műve között különleges kapcsolat áll fenn: a mű magán viseli a szerző szellemiségének, személyiségének jegyeit. Minden műnek sajátos jelentéstartalma van, amin keresztül a szerző megszólítja a közönséget. A szerző mindenkori elemi érdeke, hogy a közönség ne nyerjen hamis benyomást a művéről. Ha egy dal előadása, lejátszása például politikai vagy közerkölcsbe ütköző közegben történik, az hamis benyomást kelthet. Ez a szerző személyhez fűződő jogait sérti, ami ellen a szerző jogosult fellépni és tiltakozását kifejezni a hamis benyomást keltő személlyel szemben

– fogalmazott a szakember.

Magyar Péter cikkünk élesedése után Facebook-komment formában reagált az elhangzottakra.

Nincs ilyen kötelezettség. Kikértük a szerzői jogvédő iroda, az Artisjus előzetes állásfoglalását.

– írta cikkünk alatti hozzászólásában Magyar.

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületének, melyekre a következő válaszokat kaptuk:

Magyar Péter valóban megkereste az Artisjust a rendezvény jogosításával és a fenti jogkérdéssel kapcsolatban a március 15-i rendezvényt megelőzően. Németh Alajos elnök úr nem intézményi, hanem személyes véleményét fejtette ki nyilatkozatában, és azt hangsúlyozottan nem jogi, hanem etikai alapon tette (»illett volna«)

– fogalmazott Tóth Péter Benjamin üzleti transzformációs igazgató, aki válaszában emlékeztetett:

„Bármilyen rendezvényen való zenefelhasználás az Artisjusnak való jogdíjfizetés fejében engedélyezett. Nem jelentenek kivételt a politikai gyűlések sem. Régóta rendszeres gyakorlata minden politikai pártnak és közösségnek az, hogy ilyen összejövetelek után a szerzői jogdíjat befizetik. Ez az elhangzott dalok szerzői ún. vagyoni jogainak rendezését szolgálja. Emellett a szerzőknek vannak személyhez fűződő jogai is. Ha a szerző úgy érzi, hogy olyan környezetben szólal meg a dala, ami az ő személyére nézve sérelmes – a szerzői jogi törvény mű egységének védelmére vonatkozó szabálya (13.§) alapján –, a szervezőt közvetlenül keresheti meg ezzel. Az ebben való állásfoglalás nem az Artisjus hatásköre, hanem a bíróságok egyedi ügyekben bírálják el az esetleg kialakuló jogvitákat.”

Kapcsolódó
Magyar Péter újabb tüntetést jelentett be anyák napjára
Élő közvetítésünk a Magyar Péter által szervezett szombati tüntetésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik